• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Egyelőre nincs konszenzus az uniós csúcson

A tervezettel ellentétben ma is folytatódik a 2021 utáni költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezeléséről szóló uniós csúcs. A felek ugyanis nem tudtak megegyezni. Az úgynevezett takarékos négyek, Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország sokallja a 750 milliárd eurós mentőcsomagot.

Amikor valakinek kölcsönt adunk, reformokat is szeretnénk látni. A legtöbb ország csak fű alatt költi el a pénzt és nem tudjuk, hogy hova megy. Mi is bele szeretnénk szólni az elosztásba – mondta Mark Rutte, holland kormányfő. A járvány által jobban sújtott déli államok viszont másképp látják. Az, hogy ellenőrizhesse a pénz mozgását és megvétózhassa a támogatásokat, jogi és politikai szempontból sem jó ötlet – reagált az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte, aki szerint az EU-nak meg kell értenie, hogy Olaszországnak most nagyobb szüksége van a támogatásra, mint bárki másnak. A találkozó fő kérdése, hogy az EU beleszólhat-e egy tagállam pénzügyeibe és belpolitikájába a segélyért cserébe. A legtöbb állam és kormányfő egyetért abban, hogy ez nem ildomos, így a nettó befizetők csak a támogatások megnyirbálásával fenyegetőzhetnek.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Brüsszelben.

A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben.

Klaus Iohannis szerint összetett kérdés az unió hét éves költségvetése

A román államfő szerint összetett kérdés az unió hét éves költségvetése és a gazdaság élénkítési támogatás odaítélése, ezért húzódik a döntés a brüsszeli csúcstalálkozón, de pozitívumként említette azt, hogy minden állam az egyezségre törekszik.

A nézeteltérések főként a gazdasági ösztönző-csomag tekintetében markánsak. Ennek 750 milliárd eurós összegéből ugyanis csak egy rész lenne kölcsön, a többit térítésmentes támogatásnak képzelték el francia-német kidolgozói. Klaus Iohannis hangsúlyozta, Románia továbbra is a kohéziós és agrártámogatások terén számít jelentős mértékű segítségre.

Az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői szeretnének egy egyezményt a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítás tervezetével kapcsolatban, azonban még hosszú ideig elhúzódhatnak a tárgyalások, mivel a vitatott témák ‘nagyon bonyolultak’ – jelentette ki ma Klaus Iohannis államelnök.

Mint mondta, nagyon sok állam a jogállamiság betartásához kötné az európai alapok kiutalását, és ez a téma szintén sok vitát szült, tette hozzá az államfő. Klaus Iohannis közölte, hogy Románia számára a jogállamiság nem jelent problémát, ez a kérdés sikeresen megoldódott a tavalyi népszavazás és a végbement politikai változások által, emiatt nem ellenzik ezt a kitételt. Hangsúlyozta, Románia számára az a fontos, hogy nagyobb támogatást kapjanak a kohéziós és mezőgazdasági ágazatokra. Hozzáfűzte, mértéktartóan derűlátó azt illetően, hogy a tárgyalásokat sikerül még a nap folyamán, ebben az ülésszakban lezárni és egyezségre jutni, de úgy véli, hogy a tárgyalások mindenképpen éjszakába nyúlnak majd.

Forrás: Euronews/Agerpres/MTI


július 19, 2020