• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Dűlőre jutott a kormánykoalíció

Florin Cîţu marad a miniszterelnök, a kormányt alkotó politikai alakulatok pedig a koalíciós megállapodáshoz fűzött kiegészítésben pontosították együttműködésük szabályait, hogy elkerüljék a további konfliktusok kialakulását.

Erről tegnap állapodtak meg a Nemzeti Liberális Párt, az USR PLUS és az RMDSZ vezetői. A tegnap aláírt “bizalomerősítő” kiegészítés szerint a Miniszterelnök ezentúl csak a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát. A dokumentum nem fosztja meg a kormányfőt a miniszterek visszahívásának alkotmányos jogától, de előírja számára, hogy – még mielőtt egy tárcavezető felmentését kérné az államfőtől – szándékának okairól egy “tárgyilagos értékelőben” tájékoztassa az érintett koalíciós pártot és kikérje a teljes koalíció véleményét.

A koalíció és a kormány tagjai vállalják, hogy tartózkodnak egymás nyilvános bírálatától, a nyilvánosság felé a kölcsönös támogatás és szolidaritás jegyében kommunikálnak. A dokumentum a koalíciós egyeztetések menetrendjét is megszabja, a kormányülések prioritásairól pedig a liberális kormányfő az USR PLUS, illetve RMDSZ által jelölt miniszterelnök-helyettessel közösen dönt.

A koalíción belüli harmónia megteremtése türelmet, kiegyensúlyozottságot és empátiát igényel – nyilatkozta tegnap Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott a koalíciós pártok vezetőinek esti megbeszélése után, hogy a koalícióban konszenzus született a kormányzás folytatásáról. Kelemen Hunor szerint, erre a koalícióra nincs alternatíva. Közölte, az elfogadott kiegészítő dokumentumban nincsenek rendkívüli, extravagáns dolgok. Olyan dolgok vannak benne, amelyek biztosítják a koalíció megfelelő működését, az összehangolt döntések meghozatalát a kormányban és a parlamentben egyaránt, és a kormányprogram néhány hangsúlyos pontját, anélkül, hogy bármit is hozzátennénk a kormányprogramhoz’ – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Kényes helyzeten’ van túl a Nemzeti Liberális Pártból, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetségből, valamint az RMDSZ-ből álló koalíció – állapította meg Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke a kormánypártok vezetőinek tegnapi egyeztetését követően.

Véleménye szerint sikerült kiegészíteni a koalíció alapját képező megállapodást. Ugyanakkor hangsúlyozta: bízik abban, hogy azzal, amiről tegnap felelősséggel, közösen megállapodtak, képesek lesznek folytatni a küzdelmet a COVID 19-cel, kivezetik Romániát a járványból, és elindulnak a társadalom megtisztulásának és fejlődésének abba az irányába, amelyre az állampolgárok várnak, és amelyet ez a koalíció célul tűzött ki – mondta Dan Barna az ülés végén. Dragoş Tudorache a PLUS ügyvezető elnöke közölte, a pártszövetség szerda reggel nevesíti jelöltjét az egészségügyi tárca élére.

Forrás: MTI/Agerpres



április 21, 2021