• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON

Az Arbor képviselői is részt vettek az osztrák beruházással kapcsolatos tárgyaláson

A gyergyószentmiklósi székhelyű Arbor fafeldolgozó szövetség képviselői is részt vettek Bukarestben a háromszéki osztrák beruházással kapcsolatos tárgyaláson. Lucia Ana Varga víz- és erdőgazdálkodással megbízott tárca nélküli miniszter megígérte, intézkedni fognak a rönk és a fűrészáru exportjának korlátozása érdekében.

Bukerestben az új erdőtörvényről is konzultáltak a szakemberek, a miniszter szerint az új törvény a faanyag megvásárlásánál előnybe részesítené a készterméket gyártókat, és az állami erdőkből csak a fennmaradó mennyiségre pályázhatnak a deszkakészítők. Mivel Székelyföldön a húsz százalékot sem éri el az állami erdők aránya, az Arbor-vezetők az RMDSZ-csúcsvezetésével, parlamenti képviselőkkel és Hargita Megye Tanácsának vezetőivel is tárgyaltak. Ígéretet kaptak arra, hogy hamarosan széleskörű megbeszélést fognak szervezni a közbirtokosságok vezetőivel és megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy a közösség vagyonának értékesítésénél távlatokban gondolkodjanak, és ne a pillantnyi nyereséget részesítik előnyben. Molnár Judit, az Arbor elnöke elmondta, az osztrák beruházás elleni felhívásukra számos pozitív visszajelzés érkezett, meg vannak győződve arról, hogy a vállalkozói és a civil szféra összefogásával erős nyomást lehet gyakorolni az illetékesekre.Egyébként a gyergyószentmiklósi székhelyű Arbor fafeldolgozó szövetség tagjainak álláspontja változatlan: úgy vélik, a Holzindustrie Schweighofer beruházását meg kell akadályozni. Állításuk szerint az osztrák cég ígéreteinek tíz százaléka a valóság, de a negatív következmények az előre láthatóaknál nagyobbak is lehetnek.

Az osztrák cég 150 millió eurós beruházást és 600 munkahelyet ígér. Az Arbor vezetői szerint egyik állítás sem igaz, amit németországi tapasztalataikkal támasztottak alá. Az elmúlt napokban egy hasonló kapacitású üzemet látogattak meg, ahol megtudták, hogy a befektetés 15 millió euróból megvalósítható, és 600 helyett 60-65 fővel működtethető. Az Arbor számításai szerint az osztrákok nem 800 ezer, hanem körülbelül 1,2 millió köbméternyi rönkből akarnak deszkát előállítani évente. Ennek értelmében a rétyi üzembe évente 37 ezer 500 rönkszállító teherautónyi nyersanyagot visznek, ami naponta 148 nehéz járművet jelent, azaz hatpercenként egy megy majd be a telephely kapuján. Az Arbor tagjai szerint az üzem hatását az utak, és az ott élő emberek szempontjából is mérlegelni kell, ugyanakkor számításiak szerint a korábban becsült 13 ezer helyett akár 20 ezer ember is elveszítheti állását. Az Arbor-vezetők úgy tudják, az osztrákok a kormánynál lobbiznak annak érdekében, hogy a jelenleg érvényes százévesről nyolcvan évesre csökkentsék a kivágható erdők korhatárát.

Vincze Csilla

 


április 18, 2013