• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.4857 RON
  • GBP5.9766 RON
  • HUF1.2512 RON
Fotó: AFP/Zain Jaafar

Az ENSZ BT rendkívüli ülést tart az iráni támadás miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás miatt.

A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják. Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezetője hozza.

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszonválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, határozottan elítéli Irán újabb Izrael elleni támadásait, hozzátéve, hogy az ország Izrael biztonsága iránti elkötelezettségének jeleként szerdán mozgósította katonai erőforrásait a Közel-Keleten.

Macron megismételte Franciaország követelését, hogy a Hezbollah hagyjon fel az Izrael és lakossága elleni terrorcselekményekkel. Hozzátette, szeretné, ha Libanon szuverenitását és területi integritását az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak szigorú betartásával állítanák helyre.

Irán szerda reggel jelezte, hogy az Izrael elleni rakétatámadásának vége, miközben Izrael és az Egyesült Államok válaszlépéseket ígért Teherán támadásaira a szélesebb körű háborútól való félelmek erősödése miatt.

Irán kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre kedd este, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért – közölte az izraeli hadsereg.

A hadsereg még kedden este tudatta, hogy a veszély átmenetileg elmúlt, és az emberek elhagyhatják az óvóhelyeket.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője komolynak nevezte az iráni rakétatámadást, és leszögezte, hogy ennek következményei lesznek. Hozzátette, hogy nincs tudomása áldozatokról, de volt néhány becsapódás az ország központi, illetve déli részén.

Az iráni Forradalmi Gárda ugyanakkor közölte, hogy több tucat rakétát indítottak Izrael felé megtorlásul Abbász Nilforusán, az iráni Forradalmi Gárda helyettes parancsnoka, Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető és Iszmail Haníje Hamász-vezető meggyilkolása miatt.

Benjámin Netanjáhu: Irán nagy hibát követett el!

A kedd esti Izraelt ért rakétatámadás után Benjámin Netanjahu kijelentette, „Irán nagy hibát követett el, és fizetni fog érte”. „Aki megtámad minket, az ellen mi is támadást indítunk” – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A román kormányfő is elítélte a támadást.

Határozottan elítélte Irán Izrael elleni támadásait Marcel Ciolacu kormányfő, valamint teljes szolidaritását fejezte ki Izraellel és azzal a jogával, hogy megvédje magát „a szuverenitását fenyegető bármilyen fenyegetéssel szemben”. „Ezek az agresszív cselekedetek aláássák a regionális békét, és egyértelműen meg kell szűnniük” – hangsúlyozta Ciolacu.

Forrás: MTI/Agerpres


október 2, 2024