• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Az ellenzéki pártok bírálták a költségvetés tervezetét

A koalíciós pártok képviselői a 2023-as állami költségvetés tervezete mellett érveltek annak kedd esti általános vitáján, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Erejét képviselő Ludovic Orban bírálta azt. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) “túlélési költségvetésnek” nevezte a jövő évi büdzsét, de törvényhozóik arról nem nyilatkoztak, hogy megszavazzák azt vagy sem.

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Florin Roman rámutatott, alakulata támogatja a 2023-as állami költségvetés tervezetét, mert az – a párt vállalásainak megfelelően – prioritásként kezeli a beruházásokat, egységes adókulcsra és nem progresszív adózásra épít, nem vezet be új adókat és illetékeket. “A költségvetés révén segítünk az embereknek könnyebben átvészelni a telet, a válságot” – fogalmazott.

Az USR szenátorai és képviselői nem fogják megszavazni a jövő évi büdzsé tervezetét – jelentette be az általános vitán Claudiu Năsui képviselő. “Ez egy hazug költségvetés, ugyanúgy hazudnak benne, mint tavaly, amikor túlbecsült bevételekkel igyekeztek megteremteni az alapot az eltúlzott kiadásokhoz” – fogalmazott. Hozzátette, a büdzsé “egyedüli nyertesei” a kormánypártokhoz közel álló cégek, amelyeknek továbbra is kicsatornázzák a közpénzeket. Az ellenzéki törvényhozó felrótta a kormánypártoknak a 17 százalékos inflációt, illetve azt is, hogy nem szüntették meg a különnyugdíjakat.

Az AUR álláspontja szerint a jelenlegi költségvetés “nem az ország fejlődését, fellendülését szolgálja”, hanem egy “túlélési büdzsé”. A korábbi évektől eltérően volt egy “minimális törekvés” arra, hogy bizonyos projektek kapcsán kikérjék az ellenzék véleményét is, “de mi többet akarunk, valódi vitát szeretnénk a költségvetésről, és hogy az ország számára alapvető fontosságú projekteket mindenki támogassa” – nyomatékosította az alakulat képviselőházi vezetője, Antonio Andruşceac.

Miklós Zoltán RMDSZ-es parlamenti képviselő felszólalásában rámutatott, alakulata támogatja a költségvetés elfogadását. Mint mondta, az RMDSZ egyik alapvető célkitűzése a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelme és a családok támogatása.

Ludovic Orban képviselő ellenben bírálta a költségvetés tervezetét, “fikciónak” és “hazugságnak” nevezve azt. Úgy vélte, a büdzsé nem a gazdaság fejlesztését, hanem “a rendszert és a rendszer urát” szolgálja. “Miért volt szükség arra, hogy 35 százalékkal növeljék az Elnöki Hivatal költségvetését? Ebből akarják fizetni Klaus Iohannis sízéseit, golfutazásait és piramislátogatásait?” – fogalmazott Orban, aki bírálta a Gabriela Firea vezette családügyi tárca, illetve a hírszerző szolgálatok költségvetésének növelését is.

A szociáldemokrata párti Alfred Simonis felszólalásában kiemelte, a jövő évi költségvetés kiegyensúlyozott, gazdasági növekedésre és csökkenő deficitre alapoz , “rekordmértékű beruházásokat”, nyugdíj- és béremelést ír elő.

Forrás: Agerpres


december 14, 2022