• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Az alkotmánybíróság reformját sürgeti Klaus Iohannis

Bebizonyosodott, hogy az alkotmánybíróság sürgős reformjára van szükség – jelentette ki Klaus Iohannis államfő ma délutáni sajtónyilatkozatában, reagálva az Emberi Jogok Európai Bíróságának ma ítéletére, amellyel Laura Codruţa Kövesinek adott igazat a volt román korrupcióellenes főügyész leváltásának ügyében.

Az időközben európai főügyésszé választott Laura Codruța Kövesi 2018 decemberében fordult panaszával a testülethez, mert szerinte sérültek a jogai akkor, amikor az alkotmánybíróság 2018. májusi döntésével eltávolították tisztségéből. Klaus Iohannis úgy kommentálta ezt a döntést, hogy az alkotmánybíróság megújulására van szükség, de „sajnos ez nem lehetséges a parlament jelenlegi összetétele idején”, mert szerinte a a taláros testület a szociáldemokrata párti törvényhozói többségnek a politikai alárendeltje. Hozzátette, bízik a választók józanságában, hogy a szavazataikkal büntetik majd ezért a volt kormánypártot – fejtette ki az elnök.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a Laura Codruţa Kövesi ügyében született EJEB-döntés arra utal, hogy felül kell vizsgálni az alkotmánybíróság működésének módját.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntését kommentálva a kormányfő rámutat, ez azt igazolja, hogy az alkotmánybíróság “nem az alaptörvényt szem előtt tartó megfontolások alapján” hozza meg a döntéseket, Laura Codruţa Kövesi ügyében szubjektív, a Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt akkori befolyása által jelentősen meghatározott szempontok alapján határoztak. Kifejtette, politikai szinten tabutémának minősültek az alkotmánybíróság döntései, de most bebizonyosodott, hogy az alkotmánybíróság kompromittálta magát saját döntéseivel, amelyek sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A miniszterelnök szerint nem ez volt a taláros testület egyetlen vitatható határozata. Ludovic Orban úgy véli, az alkotmánybíróságnak el kell ismernie a hibáját, ugyanakkor meggyőződése, hogy felül kell vizsgálni a testület működésének módját, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló “kisiklások”. A kormányfő szerint a Szociáldemokrata Párt is felelőssé tehető azért, hogy az EJEB elmarasztalta Romániát, és úgy véli, távozniuk kell a politikai színtérről mindazoknak, akik a jogállamiság és az igazságügyi rendszer függetlensége ellen foglaltak állást. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden elmarasztalta Romániát abban a perben, amelyet a korrupcióellenes ügyészség volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kezdeményezett a DNA-főügyészi tisztségből való menesztése miatt. A strasbourgi székhelyű EJEB keddi közleménye értelmében Románia megsértette a volt korrupcióellenes főügyész jogait azáltal, hogy mandátumának lejárta előtt menesztette tisztségből.

Valer Dorneanu szerint nem az alkotmánybíróságot támadta meg Kövesi

Semmiféle kritikát nem kapott Románia Alkotmánybírósága, és ezt észre kell vennie annak, aki objektíven és pártatlanul elemzi az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott határozatot Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészi tisztségből való eltávolításának ügyében – jelentette ki Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök.

Kifejtette, aki objektíven és pártatlanul olvassa az EJEB döntését, az látni fogja, hogy semmiféle kritikát nem kapott sem az alkotmánybíróság, sem az alkotmánybíróság tevékenysége. Nem az alkotmánybíróságot támadta meg Laura Codruta Kövesi, nem az Alkotmánybíróság szerepelt ott másik félként.

A Szociáldemokrata Párt is állást foglalt

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt érintő döntése egy eljárást marasztalt el, a Szociáldemokrata Pártot nem terheli semmiféle felelősség ebben az ügyben – véli az alakulat sajtószóvivője, Lucian Romaşcanu.

Kifejtette, a Szociáldemokrata Párt nem hibás ebben az ügyben. Az EJEB azt kifogásolja, hogy Kövesi nem támadhatta meg az igazságügyi miniszter jelentését, amelyben az a menesztését javasolta az államfőnek. Az EJEB-döntés egy, az emberi jogokat és szabadságokat érintő eljárást marasztal el és nincs helyreállító hatása, tehát nem kell visszahelyezni tisztségébe Kövesit – fogalmaz Romaşcanu. A szóvivő ugyanakkor hozzáteszi, az alkotmánybíráknak és a szakértőknek megoldást kell találniuk az EJEB-döntésben jelzett problémára, hogy többé ne fordulhassanak elő hasonló esetek. Sem az igazságszolgáltatás döntéseit, sem az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit kell kommentálni, a bírósági döntéseket alkalmazni kell – nyilatkozta Lucian Romaşcanu.

Forrás: Maszol/Agerpres


május 5, 2020