• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Aláírták az azeri-grúz-román-magyar megállapodást

Aláírták ma a Cotroceni-palotában az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, az energiafejlesztési és – szállítási stratégiai partnerségről szóló megállapodást Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke és Klaus Iohannis román államfő jelenlétében.

A dokumentumot Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő, Irakli Garibasvili grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök látta el kézjegyével. A megállapodás pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián keresztül és a Fekete-tengeren át vezető, megújuló forrásokból származó áramot szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására. A Fekete-tenger alatti energiavezeték-projekt része az Európai Unió és Azerbajdzsán között létrejött energetikai megállapodásoknak, ugyanakkor az EU Global Gateway stratégiájának részeként Grúzia számára kiemelt projekt.

A zöldenergiára vonatkozó partnerségi megállapodás aláírása annak bizonyítéka, hogy Grúzia kész az együttműködésre a megújuló energiával való ellátás biztosítása terén – jelentette ki Irakli Garibasvili Bukarestben.

Grúzia kormányfője kifejtette, a geopolitikai problémák és az ukrajnai háború szükségessé teszi az alkalmazkodóképességet, különösen az energiaágazatban. Grúzia földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően hidat képez a Nyugat és Közép-Ázsia között – mutatott rá, hozzátéve, hazája az európai normáknak megfelelően korszerűsíti az energia- és kommunikációs hálózatot. A grúz kormányfő kiemelte, a Fekete-tengeren át vezető, megújuló forrásokból származó áramot szállító vezeték terve nagyon fontos kilátásokat nyújt.

Véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amikor a kontinens olcsó energiát és nyersanyagokat importált Oroszországból – jelentette ki ma Bukarestben Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az eseményen Orbán Viktor elmondta, Európa gazdasági növekedést és biztonságot akar, de erre nincs egy új stratégiája. Szerinte ebben a helyzetben a vezetőknek gondoskodniuk kell országuk gazdasági és energiabiztonságáról. Hozzátette, a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának. A magyar kormányfő hangoztatta, ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás. Közlése szerint a szerződést aláíró felek a világ leghosszabb tenger alatti vezetékét készülnek megépíteni.

Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő ma kijelentette, országa jelentős, főleg megújuló forrásokból származó villamosenergia-szolgáltatóvá fog válni Európa számára.

Kifejtette, a megállapodás fontos lépés egy zöldenergia-folyosó kiépítése felé, és mindenki számára előnnyel jár: Európának ugyanis meg kell szilárdítania energiabiztonságát, Azerbajdzsánnak pedig felvevőpiacra van szüksége, ahol értékesítheti hatalmas erőforrásait. Az azeri elnök arról is beszámolt, hogy országa tavaly 8,2 milliárd köbméter gázt exportált az Európai Unióba, idén 11,3 milliárd köbmétert, és jövő évben várhatóan még ennél is többet, 11,6 milliárd köbméter gázt fog szállítani; a Romgazzal kötött szerződés értelmében ugyanis januártól gázt szállít Romániába.

A tervek szerint Románia előbb a Tuzla és Podişor között, majd a BRUA gázfolyosó nyomvonalán zöldenergia-szállító vezetéket épít, amelyik összeköti az ország keleti és nyugati részét – jelentette be ma az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu bejelentésének előzménye, hogy ma az azeri államfő, a grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök megállapodást írt alá egy zöld villamos energiát szállító vezeték közös megépítéséről. A tárcavezető szerint a megállapodás pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián keresztül és a Fekete-tengeren át vezető, zöld villamos energiát szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására. Az energiaügyi miniszter úgy véli, hogy a megállapodás nagyon fontos lépés Románia és Európa energiabiztonsága szempontjából. Bejegyzésében azt is megemlítette, hogy Románia 2023 januárjától-Azerbajdzsántól fog földgázt importálni.

Forrás: Agerpres


december 17, 2022