• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: RMDSZ

Alacsony a részvétel magyar településeken a népszámláláson

A várakozásokkal ellentétben a magyar vezetésű települések jelentős részében nagyon alacsony a részvétel az idei népszámláláson – hangzott el a folyamatban levő cenzus félidős részvételi eredményeiről tartott mai, kolozsvári sajtótájékoztatón.

A hat hónappal korábban elindított kampány szervezőinek célja az volt, hogy a romániai magyarok az országos átlag feletti arányban vegyenek részt az online regisztrációban. A népszámlálás ötödik hete után, az online szakasz félidejében mintegy négymillió kérdőív érkezett be az Országos Statisztikai Intézethez. A nepszamlalas.ro becslései szerint a romániai magyarok érdeklődése enyhén meghaladja az országos átlagot, eddig mintegy 265 ezren élhettek az önkitöltés lehetőségével.

A becsült országos részvételi arány 20,8%-os az április 17-i hivatalos adatközlés alapján. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 21,6%-os lehet. Városokon legalább 35-40, falvakon 50 százalékos részvételt kellene elérni május 15-ig ahhoz, hogy a második, a hagyományos összeírás szakaszában a számlálóbiztosok hiánytalanul össze tudják majd írni a fennmaradt lakosságot.

A népszámláláson tízből csak egy ember tudja önállóan kitölteni a kérdőíveket, ezért az online, “önkitöltéses” időszak legnagyobb kihívása a példamutatás és a segítségnyújtás – hangsúlyozta Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Horváth Anna rámutatott: a koronavírus-járvány utáni időszakban, és a szomszédos országban zajló háború és a gazdasági válság közepette nehéz egy “nem túl sok érzelmet kiváltó” témára irányítani a figyelmet, de a népszámlálás minden romániai magyar számára “létkérdés”: erős közösségként kell megmutatnia magát a magyarságnak, ugyanis a népszámlálás eredménye befolyásolja a román állam viszonyulását a magyar közösséghez, ezeket a számokat tekintik hivatkozási alapnak az anyanyelvhasználati és egyéb kisebbségi jogok alkalmazása esetén.

Az eddigi tapasztalatok szerint tízből kilenc ember nem rendelkezik az online kérdőív kitöltéséhez szükséges digitális kompetenciával. Ez azt jelenti, hogy minden magyar, aki képes részt venni az önkitöltésben, kilenc másik embernek kell segítséget nyújtson: családtagjainak, barátainak, ismerőseinek – magyarázta az RMDSZ tisztségviselője.

A sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint Sepsiszentgyörgyön a kitöltési arány 24 százalék, Marosvásárhelyen 19,5, Marosludason 22, Csíkszeredában 14,6, Maroshévízen 13,8, Tusnádfürdőn 10,8 – ezek a városok mind az országos átlag alatt vannak. Ezzel szemben a községekben jobban teljesítenek.

Forrás: MTI


április 19, 2022