• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9722 RON
  • USD4.5831 RON
  • GBP5.9672 RON
  • HUF1.2376 RON

A magyar nemzet rendkívüli teljesítmények lehetőségét hordozza magában

A magyar nemzet rendkívüli teljesítmények lehetőségét hordozza magában, és 1848-49 sem volt más, mint a magyarokban rejlő képességek és tartalékok káprázatos megmutatkozása – fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnepen a budapesti Múzeumkertben tartott állami ünnepségen. Szavai szerint a magyarok 1848-ban “beleszerelmesedtek” március 15-ébe, és “azóta sem akarnak kiszerelmesedni belőle”.

A modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét Áder János magyar köztársasági elnök mai ünnepi beszédében. Az államfő szólt arról, hogy a 21. század szabad Magyarországának története valójában a 19. század polgárosodásában gyökerezik.

Példaként említette a 48-as ifjúság 12 pontját, az első népképviseleti országgyűlést, az első felelős kormány megalakulását és az 1848-as áprilisi törvényeket. Az elmúlt 166 évben a magyarok mindig képesek voltak erőt meríteni 1848. március 15. üzenetéből – jegyezte meg, hozzátéve: az a nap megmutatta, hogy “politikai nemzetünk lelkében egyszerre van meg Kossuth elszántsága, Széchenyi felelősségérzete, Deák bölcsessége és Petőfi szabadságszeretete”.

Kitüntetéseket adtak át tegnap este a nemzeti ünnep alkalmából a kolozsvári magyar főkonzulátus által rendezett fogadáson.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket, az ünnepi beszédek után pedig Bába Iván államtitkár átadta az Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke által adományozott díjakat. A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Cseke Péter, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára, író, publicista és Kovács Sándor kolozs-dobokai római katolikus főesperes-plébános kapta, előbbi a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen belül a magyar karok létrehozásában és működtetésében szerzett érdemei, utóbbi pedig az erdélyi katolikus közösség lelki életének gondozása, valamint az erdélyi magyarok nemzettudatának ápolása érdekében végzett munkájának elismeréseként.

Budapesten is átadták az állami kitüntetéseket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a magyar Parlamentben.

A Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést kapott Szilágyi István író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának a kortárs magyar prózairodalom legnagyobb értékei közé tartozó nagy sikerű regényeiért, valamint szerkesztői tevékenysége elismeréseként. Költői és írói tevékenységéért, valamint az erdélyi magyar irodalmi életben betöltött irodalmi szervezői szerepe elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja Díjat kapott Orbán János Dénes költő. A székelyudvarhelyi születésű Barabás Botond, aki a szolnoki Szigligeti Színház színésze, Jászai Mari-díjat vehetett át.

Magyarországon országszerte megemlékezéseket, családi programokat tartanak ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Az állami programsorozat a megújult Kossuth téren zászlófelvonással és Kövér László házelnök köszöntőjével vette kezdetét helyi idő szerint, délelőtt 9 órakor, majd ünnepi menet indult a Múzeumkertbe, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke mond beszédet. A Tisztelet a bátraknak! szlogennel meghirdetett állami ünnepségsorozat keretében ezután a Múzeumkertből menet indul hagyományőrző lovasok részvételével a budai Várba, ahol egész nap családi programokat tartanak. Az ellenzéki összefogás pártjai délután a fővárosi Szabad sajtó útján tartják közös megemlékezésüket.

Megemlékezéseket tartanak a határon túli magyar lakta területeken is a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából.

Erdélyben Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára vesz részt március 15-i megemlékezéseken. Az RMDSZ központi rendezvényére Nagyváradon kerül sor délután 3 órától, ahol beszédet mond Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. A magyar polgári Párt vezetőjét, Biró Zsoltot Tusnádfürdőre várják, míg Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke Maksán vesz részt az ünnepi megemlékezésen.
MTI

 


március 15, 2014