• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

A tanügyi személyzet átoltottsági aránytól függ, hogy mely iskolákban folytatódhat jelenléttel az oktatás

Azokban az óvodákban és iskolákban folytatódhat jelenléttel hétfőtől az oktatás, amelyek alkalmazotti közösségének átoltottsága meghaladja a 60 százalékot – jelentette be Sorin Cîmpeanu.

Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta, a személyzeti vagy infrastrukturális gondokkal küszködő tanintézetek továbbra is kérhetik, hogy az oktatás az átoltottsági aránytól függetlenül online formában történjen. Sorin Cîmpeanu közlése szerint hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete, így a tanintézetek igazgatótanácsa még a mai nap folyamán eldöntheti, hogy milyen formában zajlik hétfőtől a tanítás. A rendelet a magán tanintézetekre is kiterjed.

A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg az óvodák és iskolák 54 százalékában haladja meg a személyzet átoltottsága a 60 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a 2.930.000 romániai óvodás és iskolás közül mintegy 1.800.000 gyerek számára jelenléttel folytatódhat az oktatás. Sorin Cîmpeanu elmondta, ha egy diák igazoltan megfertőzödik koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet online oktatásra tér át.

A tárcavezető tájékoztatása szerint jelenleg a romániai oktatási intézmények teljes személyzetének több mint 70 százaléka be van oltva koronavírus ellen. A bukaresti iskolák 69 százalékában haladja meg a személyzet átoltottsága a 60 százalékot. Az átoltottsági adatokat a tanintézetek igazgatótanácsa a pénteki nap folyamán frissíteni fogja.

Az ügyvivő oktatási és az ügyvivő egészségügyi miniszter közös, mai határozata értelmében a jelenléti oktatásra vonatkozó határozatot minden iskolában az igazgatótanács hozza meg, majd tájékoztatja erről a megyei tanfelügyelőséget.

Az igazgatótanács abban az esetben rendelheti el a jelenléti oktatásra való áttérést, ha az iskola teljes személyzetének legalább 60 százaléka be van oltva. A döntést mindig a pénteki adatok figyelembevételével kell meghozni a következő hétre vonatkozóan, a tanfelügyelőség honlapján közzétett és hetente frissített információk alapján. 2021. november 8-án jelenléti oktatással folytatódik a tanítás minden olyan iskolában, ahol a személyzet átoltottsága eléri a 60%-ot. Ahol ennél kisebb a személyzet átoltottsága, ott online kezdődik az oktatás hétfőtől.

A Tanulók Országos Tanácsa szerint a jelenléti oktatás folytatásához szükséges egy átoltottsági küszöb megszabása, de ez még nem elegendő, több kritériumot kellene figyelembe venni. Ezek közé tartozik a településen mért fertőzöttségi arány, az egészségügyi infrastruktúra állapota, a tesztelési kapacitás, valamint a fizikai távolság betartásának lehetősége.

A tanulók érdekvédelmi szervezete kéri, hogy az egészségügyi hatóságok dolgozzanak ki egy algoritmust, amelynek alapján dönthetnek a jelenléti oktatásról. Ez több óvintézkedést is feltételez, ilyen például a tanárok és diákok rendszeres tesztelése, amire még egy ideig nem nyílik lehetőség a non-invazív tesztek beszerzése körüli késlekedés miatt – olvasható az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben. ‘Az iskolának kiszámíthatóságra, felelősségvállalásra és a valósághoz alkalmazott intézkedésekre van szüksége, nem olyan döntésekre, amelyeket öncélúan hoztak meg’ – idézi a közlemény Silviu Morcant, a Tanulók Országos Tanácsának elnökét.

Forrás: Agerpres


november 5, 2021