• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Zajlik a parlamentben a két ház együttes ülése

A lakosság egészsége a legfontosabb a kormány számára, és azt szeretné, hogy minél hamarabb túl legyünk az oltáskampányon és egészségesen kerüljünk ki belőle – hangoztatta ma a parlamentben Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök.

Kifejtette: a kormányprogram támogatja a beruházásokat, és egy széles körű strukturális reformfolyamatot irányoz elő, amely biztosítja a fenntartható gazdasági növekedés konszolidációját. Hangsúlyozta, hogy a kormány minden célkitűzésének világos határideje van, amelyet be kell tartani. A kijelölt miniszterelnök leszögezte: a kormánykoalíció nem tervezi növelni az adókat és illetékeket, nem tervez újakat bevezetni, hanem az adóbehajtás hatékonyságának növelését tűzi ki célul.

A kabinetnek szilárd kormányprogramja van, amelyet konokul és intelligens módon fog gyakorlatba ültetni annak érdekében, hogy Románia egy jobb ország legyen – jelentette ki Ionuţ Moşteanu az USR-PLUS Szövetség képviselőházi frakciójának vezetője.

Parlamenti felszólalásában kifejtette, az USR-PLUS 80 törvényhozója azért jutott mandátumhoz, mert a románok úgy döntöttek, véget kell vetni a 30 éve tartó politizálási módnak, és az alakulat pont ezt akarja megvalósítani parlamenti képviselői és azon tagjai által, akiket az új kabinetben miniszteri tisztségbe javasoltak. A képviselő hozzátette, tudja, hogy sokan ellenállnak a változásnak, és az USR-PLUS Szövetség azért lépett kormányra, hogy a dolgokon változtasson. A politikus azt üzente ugyanakkor a koalíciós partnereknek, hogy a kormányprogram minden tételét támogatni fogja az USR-PLUS, együtt fog működni a megvalósításukért.

A gyors ütemű kormányiktatás tétje a jövő évi költségvetés, amellyel kapcsolatban az utolsó pillanatig zajlott az osztozkodás – véli az AUR társelnöke, George Simion.

A parlament két házának együttes ülésén mondott beszédében a politikus bírálta a képviselőház vezetőségének megválasztási módját, és szerinte a kormányiktatási eljárás is a házszabály megszegésével zajlott. Felszólalásában ugyanakkor rámutatott, miközben a teljes HORECA-szektort bezárták a járvány miatt, a parlament vendéglői nyitva tartanak. Hozzátette, az AUR azt kéri a kormánytól, hogy a vakáció után rendelje el az iskolák megnyitását.

A Szociáldemokrata Párt nem szavazza meg a Cîţu-kormányt, amely egy halva született kabinet – jelentette ki az alakulat elnöke, Marcel Ciolacu.

A parlament két házának együttes ülésén tartott felszólalásában Marcel Ciolacu hangsúlyozta, a Nemzeti Liberális Párt elveszítette a választásokat, a választópolgárok hazaküldték őket, mert veszélybe sodorták az emberek egészségét, életét, munkahelyeit és a gyermekek oktatását. A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a jobbközép koalíció kormányprogramja egyetlen valós megoldást, egyetlen reformjavaslatot sem tartalmaz, fő célja az egészségügy privatizációja, az adóemelés, a román állami vállalatok eladása és a román gazdák ellehetetlenítése.

Stabilitásra, kiszámíthatóságra, gyors és hatékony intézkedésekre van szüksége Romániának, ezért az RMDSZ megszavazza az új kormányt – fogalmazott a szövetség képviselőházi frakcióvezetője a két ház együttes plénumának ülésén.

Csoma Botond beszédében emlékeztetett: az elmúlt nyolc évben tizenkét kormánya volt az országnak, aminek eredményeit mind láthattuk. Hozzátette, most Romániának egy olyan kormányra van szüksége, amely stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít a járványidőszakban is, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, munkahelyeket létesít, és nem tekinti nemzetbiztonsági kockázatnak az országban élő kisebbségeket. Csoma Botond rámutatott, az RMDSZ részt vett a kormányprogram kidolgozásának folyamatában, így az egy külön fejezetet szentel a kisebbségeknek. Ugyanakkor nyomatékosította, az RMDSZ nem felejti el a kampányban tett, az iskolák újranyitására vonatkozó ígéretét, és továbbra is szorgalmazza, hogy ott, ahol alacsony az esetszám, a tanintézmények fogadhassák az elemi iskolásokat és a 8. és 12-ik osztályosokat.

Forrás: Agerpres/Digi24


december 23, 2020