• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON

A kormány felelősséget vállalt a deficitcsökkentésért

Ellenzéki tiltakozás közepette vállalt felelősséget a kormányfő a deficitcsökkentésért.

Marcel Ciolacu miniszterelnök leszögezte: egyetlen román állampolgárt sem fognak hátrányosan érinteni a kormányzati intézkedések. A kormányfő beszéde közben az ellenzéki pártok képviselői és szenátorai, az RMDSZ kivételével, transzparensekkel tiltakoztak az adóügyi módosítások ellen.

Az AUR törvényhozói kivonultak a szónoki emelvény elé is, és próbálták megzavarni Marcel Ciolacut a beszéde közben. Az ellenzéki alakulatok azzal vádolják a kormányt, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó lépések keretében adókat emel.

A közpénzek pazarlásának csökkentése a célja azoknak az adóügyi és költségvetési intézkedéseknek, amelyekért a kormány felelősséget vállal a parlament előtt, a törvénytervezet ugyanakkor véget vetne “az erősek és gazdagok érinthetetlenségének” – jelentette ki a parlament két házának együttes plénuma előtt Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Az Alfred Simonis ügyvivő képviselőház-elnök által vezetett ülésen a 466 törvényhozóból 397-en vesznek részt. Felszólalásában Ciolacu elmondta, a deficitcsökkentő törvénytervezettel a kormánynak az a szándéka, hogy felszámolja a ‘kettős mércét’, a közszférában alkalmazott privilégiumokat, a versenyszféra egyes szereplőivel való kivételezést és az adócsalással megvalósított haszonszerzést.

Az egész rendszert igazságos és méltányos alapokra kell helyeznünk mindazok számára, akik dolgoznak, függetlenül attól, hogy hol dolgoznak: a közszférában vagy a versenyszférában! – jelentette ki. Ciolacu hangsúlyozta, a kormány felelősségvállalása egy intézkedéscsomagra vonatkozik, ez azonban csak kezdetét jelenti egy jóval mélyebb reformnak, amely a méltányosság alapjaira helyezi az államot.

A kormány jelentősen megemeli a bírságokat, elkobozza az adócsalásból származó vagyont, és 70 százalékos adóterhet ró az illegálisan szerzett vagyonra – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Romániában a GDP 10 százalékát súrolja az adócsalás mértéke. Ez 32 milliárd euró – fejtette ki a plénum előtt tartott beszédében Marcel Ciolacu. Hangsúlyozta azonban, hogy törvénytelen vagyonon nem értendő például az esküvőre, keresztelőre kapott összeg, annál inkább az, amit adócsalással, sikkasztással szereztek.

Hozzátette: fel kell adni az eddig követett, ‘kiváltságokon és adókedvezményeken alapuló’ gazdasági modellt. Romániának jelenleg nem sikerül beszednie csak az áfa egyharmadát, a nyereségadó egynegyedét, a jövedelemadó 80 százalékát – nyomatékosította a miniszterelnök. Hozzátette: a gazdasági növekedés eredményeként logikus lett volna, ha az állami bevételek is nőnek, de ezek stagnáltak.

Forrás: Digi24/Krónika/Agerpres


szeptember 27, 2023