• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

A kormány elfogadta az enyhítések második szakaszát

Az Orban kabinet kormányhatározattal fogadta el tegnap este a korlátozások enyhítésének második szakaszában érvényes szabályokat. A dokumentumot korábban az Országos Készenléti Bizottság is jóváhagyta.

Eszerint június elsejétől saját felelősségre kiállított nyilatkozat nélkül lehet közlekedni a települések között, újraindul a nemzetközi közúti és vasúti személyszállítás is. Ugyancsak hétfőtől megnyitnak a vendéglők, kávézók teraszai, de az asztalokat legalább 2 méter távolságra kell elhelyezni egymástól, illetve egy asztalnál nem foglalhat helyet 4-nél több személy, amennyiben nem egyazon családhoz tartoznak. Megnyitnak a szabadtéri strandok is, de a napozóágyak egymástól legalább 2 méterre kell, hogy álljanak. Engedélyezik továbbá a szabadtéri előadásokat, legfeljebb 500 fős közönség részvételével. Június elsejétől ismét lehet szabadtéri sportrendezvényeket szervezni, de zárt kapukkal.

Elsejétől engedélyezik a hivatásos sportolók felkészülését szabadtéri vagy fedett uszodákban. A nyitott vagy fedett medencékben versenyeket is lehet tartani, szintén nézők nélkül. A hivatásos sportolók megkezdhetik felkészülésüket edzőtermekben is, azzal a feltétellel, hogy egymást között legalább hét méter távolságot tartsanak. Minden esetben be kell tartani az ifjúsági és sportminiszter, valamint az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Június 1-jétől lehet olyan szabadtéri rendezvényeket szervezni, amelyeken a résztvevők száma nem haladja meg az ötszáz főt. Ebben az esetben a székeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól, a résztvevőknek folyamatosan maszkot kell viselniük. Minden esetben be kell tartani a művelődési miniszter és az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

A következő hónap első napjától feloldják azt a korlátozást is, amely a nagyvárosok körüli agglomerációra szűkítette a polgárok szabad mozgását- jelentette ki Ludovic Orban kormányfő.

Június 1-jétől újraindul a nemzetközi autós és vasúti közlekedés, beleértve a menetrendszerű személyszállítást is.  Szintén június 1-jétől megengedett az élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok forgalmazása és fogyasztása a szabadtári teraszokon olyan körülmények között, hogy az asztaloknak legalább két méterre kell lenniük egymástól és egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet.

A kormányfő felkérte az érintett minisztereket, hogy időben dolgozzák ki a vonatkozó rendeleteket, hogy a kormányhatározattal együtt június 1-jéig megjelenhessenek a hivatalos közlönyben. Ami a záróvizsgákat illeti, Klaus Iohannis államfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy a nyolcadik osztályosok képességvizsgáját az eredeti terveknek megfelelően megtartják, de azoknak a tanulóknak, akik ezekben a napokban betegek, illetve lakhelyi vagy hatósági elkülönítésben lesznek éppen, június 29-étől lesz alkalmuk pótolni az elmaradt vizsgát. Az államfő leszögezte: a hasonló helyzetben levő érettségizők az augusztusi pótérettségin vizsgázhatnak.

Forrás: RRA/Agerpres



május 29, 2020