• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9746 RON
  • USD4.4657 RON
  • GBP5.9056 RON
  • HUF1.2615 RON

A haramdik Bethlenszentmiklósi Magyar Napok történései

Harmadik alkalommal szervezte meg a Jövőnk a Szórványban Egyesület a Bethlenszentmiklósi Magyar Napokat. Az esemény első napján sor került egy takarító akcióra, filmvetítésre, illetve a köszöntő beszédek után színpadra állt a Szomszédnéni Produkciós Iroda, valamint Koszika is. Az esemény pedig szombaton, szeptember 14-én is folytatódik, számos programponttal, a közeljövőben pedig újabb rendezvények lesznek Bethlenszentmiklóson, emelte ki Bodoczi Annamária, a Jövőnk a Szórványban Egyesület életre hívója és vezetője.

 

A Bethelenszentmiklósi Magyar Napok a településen kicsitől nagyig mindenkit megmozgat, összerázza a magyar közösséget. Egy régi vágyunk vált valóra az eseménynek köszönhetően, az igényt pedig az is mutatja, hogy az első évben még csak egy napos volt, de a második kiadásra már bővült, mondta Veress Tímea, bethlenszentmiklósi lakos, aki elmondta azt is, hogy a Magyar Napokért is hatalmas hálával gondolnak a település lakosai a Jövőnk a Szórványban Egyesületre.

 

A bethlenszentmiklósiak számára egy hatalmas esemény a Magyar Napok és abban bíznak, hogy a jövőben minél több ilyen jellegű eseményen részt fognak venni, Buluc Bálintot, bethlenszentmiklósi lakost hallják!

Bethlenszentmiklóson a Magyar Napoknak köszönhetően a vegyes házasságból származó gyermekek egyre nagyobb arányban iratkoznak magyar osztályba, így ez a közösség megmaradásának záloga is, mutatott rá Miklós Erzsébet, bethlenszentmiklósi tanítónő.

Az első Bethlenszentmiklósi Magyar Napok alkalmával még csak egy álom volt, hogy el tudják hívni az eseményre a Szomszédnéni Produkciós Irodát, a harmadik kiadáson viszont már jelen volt Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs, akik a humor nyelvőrző és gyógyító hatásairól is beszéltek rádiónknak.

Takarítóakcióra és különleges zöld órára is sor került a harmadik Bethlenszentmiklósi Magyar Napokon. Az eseményeken az is bebizonyosodott, hogy a román közösség értékesnek tartja a magyar közösséget és kezdenek rájönni arra, hogy nem akarunk elvenni semmit sem tőlük, nyomatékosította Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszter.

Minden város, minden közösség magyar napjai erősítik a közösséget. Ez figyelhető meg Kolozsváron is, hiszen az ottani Magyar Napok az erdélyi magyarság legnagyobb seregszemléje, de Bethlenszentmiklóson is hatalmas közösségformáló ereje van, a szervezők büszkék lehetnek a munkájukra, mondta Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szövetség szóvivője.

A Bethlenszentmiklósi Magyar Napok nagyban hozzájárulnak a közösség megőrzéséhez, a nemzeti identitás tápláláshoz, ezt a munkát csak olyan személy tudja igazán bensőségesen végezni, aki maga is az adott közösségből származik, mondta Kovács István unitárius püspök.

Összeállította: Nagy-Bodó Szilárd



szeptember 14, 2024