• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Fidesz–KDNP nyerte a magyarországi választásokat

A leadott szavazatok 98 százalékának összesítése után a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint: a Fidesz–KDNP: 53,14 százalékot szerzett, az Egységben Magyarországért: 35,00 százalék, Mi Hazánk Mozgalom: 6,18 százalék. Az Országgyűlés összetételét nézve: Fidesz–KDNP: 135 fő, Egységben Magyarországért: 56 fő, Mi Hazánk Mozgalom: 7 fő, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: 1 fő.

Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. Szavai szerint a küzdelem egyenlőtlen és esélytelen volt, mégis belevágtak, mert bíztak abban, hogy még ilyen egyenlőtlen feltételekkel, összekötött lábbal, lándzsával a hátukban, megsebesítve, kigúnyolva is megtudják nyerni a választást. Márki-Zay Péter kijelentette, a propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület. Bár minden józan magyarban felmerülhet az országból való távozás gondolata, „mert hazánk nem a jó úton megy”, a színpadon mögötte álló családja nevében kijelentette, „mi itt maradunk veletek”.

Hatalmas győzelmet arattunk – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke tegnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén.

A magyar kormányfő beszédében úgy fogalmazott: “hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”. “Egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még sohasem néztük ki olyan jól, mint ma este” – mondta a miniszterelnök, akinek beszédét az összegyűlt szimpatizánsok többször is Viktor-Viktor és Ria-ria Hungária felkiáltásokkal szakították félbe. Orbán Viktor mindenkinek megköszönte azt munkát, amit beletett a győzelembe. Külön köszöntötte a kormánypártokra “határon túlról figyelő magyarokat”. Köszönjük, hogy segítettek, mert így mi is kaptunk egy esélyt, hogy segíthessünk nekik – tette hozzá. A kárpátaljai magyaroknak Orbán Viktor azt üzente: tartsanak ki, ne féljenek, az anyaország velük van. Köszönetet mondott a magyar választópolgároknak, akinek azt üzente: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszolgálják a bizalmat, amit ma este tőlük kaptak. A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta beszédét a kormányfő.

A külképviseleteken 88 százalékos volt a részvétel az országgyűlési választáson és az országos népszavazáson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda ma reggeli adataiból.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) szavazhattak. Összesen 65 480-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, közülük 57 623-an el is mentek szavazni. A legtöbb választópolgár Londonban szerepelt a névjegyzékben, 8138-an, közülük 6951-en el is mentek szavazni, vagyis a londoni részvétel 85,41 százalékos volt. Szintén nagyon sok választópolgár jelentkezett Münchenben, szám szerint 4646, közülük 4015 szavazott is (86,42 százalék). Stuttgartban 3719, a névjegyzékben szereplő választópolgárból 3079 szavazott (82,79 százalék). Tizennyolc olyan külképviselet volt, ahol a névjegyzékbe vett valamennyi választópolgár elment szavazni.

Tisztességes és jól megszervezett volt a választás – mondta el a közmédiának Robert Roos.

Az európai parlamenti képviselő választási megfigyelőként volt jelen a magyarországi országgyűlési választásokon, csapatával együtt nagyjából húsz szavazókört látogatott meg Budapesten belül, illetve Budapesten kívül is, teljesen véletlenszerű módon. Elmondta: tapasztalataik szerint a választási eljárás átlátható és jól megszervezett volt. Az európai parlamenti képviselő szerint a magyar választások nagy hatással lesznek Európára, hiszen amennyiben a Fidesz hatalmon marad, akkor továbbra is ez a konzervatív kormány marad az Európa Tanácsban. Amennyiben azonban az ellenzék győzedelmeskedett volna, akkor teljesen más helyzet alakult volna ki – tette hozzá. Robert Roos szerint nem egy föderális szövetség alapján jöhet létre egy erősebb Európa, hanem erős és független nemzetállamok együttműködésével.

Potápi Árpád János a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mai sajtótájékoztatóján köszönetet mondott mindenkinek Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában, aki részt vett a választáson és a népszavazáson.
Köszönetet mondott a főkonzulátusok, külképviseletek dolgozóinak, a külhoni magyar pártoknak, egyházi és civil szervezeteknek is.Elmondta: a jelenlegi adatok alapján 456 ezer 129 külhoni magyar regisztrált, a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt. A nem végleges adatok szerint a csíkszeredai főkonzulátusra 139 783-an, a szabadkaira 60 913-an, a kolozsvárira 65 474-en, az eszékire 390-en, a lendvaira 149-en, egyéb külképviseletekre pedig 5840-en juttatták el szavazatukat. Közvetlenül a Nemzeti Választási Irodához 34 653 voks érkezett, ami összesítve 307 202 szavazatot jelent – ismertette.

Forrás: MTI


április 4, 2022