• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9771 RON
  • USD4.6489 RON
  • GBP5.8800 RON
  • HUF1.2603 RON

A Fekete-tenger biztonsági szerepét hangsúlyozta az államfő

Klaus Iohannis államfő a Fekete-tenger regionális és uniós szintű biztonsági szerepét hangsúlyozta az Európai Tanács mai ülésén.

Az elnöki hivatal mai közleménye szerint az európai vezetők célul tűzték ki, hogy a következő Európai Bizottság és az uniós külügyi főképviselő készítsen elő egy közös állásfoglalást az EU Fekete-tenger-stratégiájáról, amelynek következtetései tükrözni fogják az elmúlt hónapok során tett kitartó román diplomáciai erőfeszítéseket.

A következő uniós intézményi ciklusra vonatkozó kinevezésekkel kapcsolatban a román államfő hangsúlyozta, hogy fontos tiszteletben tartani a politikai és földrajzi egyensúlyt az európai intézmények vezetésében, és úgy vélekedett, hogy a leendő csúcsvezetőknek jövőképpel és elszántsággal kell rendelkezniük a közös célok eléréséhez.

A 2024-2029-es időszakra szóló uniós stratégiai menetrendről szólva Klaus Iohannis rámutatott, hogy a dokumentumnak tükröznie kell a tagállamok közös elkötelezettségét egy erősebb, ellenállóbb és nemzetközi szinten befolyásosabb unió megvalósítása iránt. Hangsúlyozta azt is, hogy az új stratégiai menetrendnek kiemelten kell kezelnie a bővítési politika folytatását, az Unió egységét Ukrajna támogatásában, valamint az EU-NATO együttműködés jelentőségét.

Folytatni kell Ukrajna támogatását mindaddig, amíg erre szükség van, főleg az azonnali katonai szükségletekre való megfelelő reagálás terén, különösen a légvédelem tekintetében- hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő az ukrajnai helyzetről szóló Európai Tanács megbeszélésein.

Kifejtette, Románia szempontjából az jelenti a Moldovai Köztársaság és Ukrajna támogatásának megerősítését, ha elfogadják a tárgyalási kereteket és megszervezik az első kormányközi konferenciákat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ez fontos befektetés a két ország jövőjébe, de az Európai Unió jövőjébe is – hangsúlyozta az államfő. Klaus Iohannis ugyanakkor szorgalmazta a Moldovai Köztársaság támogatásának folytatását és kiterjesztését, rámutatva Chisinăunak az Oroszország felől érkező kihívások ellenére tett kiemelkedő előrelépéseire.

A közel-keleti helyzet kapcsán az Európai Unió részéről kiegyensúlyozott megközelítést és az eszkaláció megelőzését szorgalmazta Klaus Iohannis államfő az Európai Tanács mai ülésén. 

E tekintetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2735-ös számú határozatának végrehajtását tartotta kívánatosnak, amely gyors megoldást jelent a súlyos humanitárius helyzetre. A román elnök szerint folytatni kell a koordinációt az Amerikai Egyesült Államokkal és más, hasonló álláspontot képviselő szereplőkkel a kétállami megoldáson alapuló visszafordíthatatlan politikai folyamat elindításáért.

A biztonságról és a védelemről folytatott megbeszéléseken a román elnök határozottan támogatta, hogy az Európai Unió megfelelő finanszírozással megerősödjön ezeken a területeken.

Az Európai Tanács ülésén javasolta, hogy a védelmi technológiai és ipari bázis megerősítése érdekében vizsgálják meg az összes rendelkezésre álló finanszírozási lehetőséget, többek között az Európai Beruházási Bankon keresztül. Hangsúlyozta azt is, hogy ezeket az erőfeszítéseket a NATO-val való interoperabilitás és komplementaritás figyelembe vételével kell megtenni.

Forrás: Agerpres


június 28, 2024