• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

A botrány óta abszurd okok miatt bírságolnak idősotthonokat

Kis vétségekért – hiányzó hőmérőért és mosókagyló mellett tartott mosószerért – egyenként tízezer lejre büntettek két Kovászna megyei idősotthont.

A főváros környéki idősotthonokban kizsákmányolt személyek miatt elrendelt országos szintű ellenőrző akciók keretében Háromszéken ezen a héten 5 idősotthont és 14 fogyatékkal élőket gondozó központot ellenőriznek a hatóságok. Eddig hét intézményt kerestek fel Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Hídvégen, Baróton, Lemhényben és Kézdiszentléleken.

A sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta és a kézdivásárhelyi Zenobia idősotthonokat azért büntették meg mert hiányzott a fagyasztóládákból a hőmérő, vagy mert nem szabad a mosogatószereket a mosogató közelében tartani, nehogy valaki véletlenül a főzéshez használja. A baróti központ figyelmeztetést kapott mert a fagyasztóban tárolt két csomag húskészítményről lehullott a címke, amit ugyan megtaláltak a hűtőben, de a készítményeket elkobozták.

Ráduly István prefektus szerint érdeklődésére az ellenőrzésekben részt vevő intézmények minden képviselője azt mondta: optimálisak a feltételek a központokban gondozott személyek számára. A kialakult helyzetet kezelni kell, de nem úgy, hogy kivágjuk az ablakon azt is ami jól működik, fogalmazta meg az ellenőrző akciók kapcsán Makkai Péter. Az egykori szociális-ügyi államtitkár szerint az érintett intézmények jelezték, hogy az ellenőrző hatóságok abszurd dolgokért büntettek mert bizonyítani szeretnének, ami viszont nem az idősek megfelelő ellátásáról szól.

A főváros környéki “rémségek házaiban” kizsákmányolt idősek, a profitorientált cégeknek kiszervezett szociális szolgáltatások, az állami finanszírozásokkal visszaélők és a „smekerség” áldozatai, fogalmazta meg híradónk érdeklődésére Makkai Péter.

Az RMDSZ kormányból való kiszorításakor lemondott szociális-ügyi államtitkár szerint egyesek abban láttak üzletet, hogy a pandémia idején kiürült panziókba és motelekbe idősotthonokat rendeztek be, így lettek állandó lakóik és emellett állami finanszírozást is becsatornáztak. Egy 2015-ben bevezetett törvénymódosítás ad lehetőséget, hogy az idős-ellátásban vállalkozások is szerepet vállalhatnak, magyarázta Makkai Péter, aki szerint a szociális szolgáltatásoknak nem szabadna profitorientáltnak lenni, ahogyan az egészségügynek sem.

Makkai Péter hozzátette: nem csak a „rémségek házainak” működtetői a felelősek, hiszen ezeket a szolgáltatásokat a megyei szociális igazgatóságok engedélyezték, illetve az önkormányzatok szociális irodáinak is feladata, hogy rendszeresen ellenőrizze, hogy milyen minőségű az ellátás.

Meglátása szerint a botránynak járulékos vesztesei lehetnek a térségünkben becsülettel és odaadással működtetett idősotthonok, amelyeket most abszurd okok miatt bírságolnak. Az egykori államtitkár szerint a megoldás a szociális szolgáltatások rendszerszintű újraszervezése kellene legyen.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt


július 14, 2023