• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: Wikimedia Commons

A Blue Air felfüggeszti minden romániai járatát

Azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek – emlékeztet közleményében a vállalkozásügyi és turisztikai minisztérium, miután a Blue Air bejelentette, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát.

Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják kifizetni a napi utak költségeit. Nicolae Ciucă tegnap este tanácskozásra hívta az illetékes minisztereket, hogy megoldást találjanak az érintett utasok helyzetének rendezésére.

A Blue Air a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának (CNAB) is tartozik – közölte tegnap este Valentin Iordache, a vállalat szóvivője.

Iordache azt mondta, a Blue Air az évek során tetemes összegű adósságot halmozott fel a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatával szemben, de ‘ez nem ok arra, hogy felfüggessze járatait’. Tájékoztatása szerint tegnap a Blue Air hét gépe nem szállt fel, ezeknek az okoktól függetlenül parkolási díjat kell fizetniük. A Blue Air-jeggyel rendelkező utasok élelmiszert és vizet kaptak, majd a légitársaság felajánlotta nekik, hogy a jegytípustól függően megtéríti a jegy árát vagy átütemezi az utazást.

A román külképviseleteken vagy a román külügyminisztérium 0040751084537-es számán kérhetnek segítséget azok a román állampolgárok, akik a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldi repülőtereken rekedtek.

A román állam Tarom-gépekkel hozza haza őket – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő tegnap este, miután Nicolae Ciucă kormányfő tanácskozásra hívta az illetékes minisztereket, hogy megoldást találjanak az érintett utasok helyzetének rendezésére.

Cărbunaru elmondta, a miniszterelnök prioritásként kezeli a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldön maradt román állampolgárok hazatérését. Az érintettek a román nagykövetségeken, illetve a külügyminisztérium által üzembe helyezett 004 0751 084 537-es telefonszámon kérhetnek segítséget. Az utasok számbavétele után Tarom-gépeket küldenek értük – tette hozzá a kormányszóvivő.

Forrás: Agerpres


szeptember 7, 2022