• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9744 RON
  • USD4.4504 RON
  • GBP5.9110 RON
  • HUF1.2603 RON
Fotók: Kocsis B. János

Ezrek kiáltották Zrinyi Miklós híres mondatát

Kilométeres kocsisor karaván vonult végig tegnap délután a Csíkszentmárton és Úzvölgye közötti több mint 30 km-es úton, több ezren vettek részt vasárnap délután a az úzvölgyi katonatemetőben tartott ökumenikus istentiszteleten, és egymás kezét megfogva kiáltották Zrinyi Miklós híres mondatát: Ne bántsd a magyart! Az összekapaszkodásra, és a közös felkiáltásra Demeter Sándor Loránd székelyderzsi unitárius lelkész szólította fel az összegyűlteket.

Az ökumenikus istentiszteletre egy civilekből és önkormányzati vezetőkből álló kezdeményező bizottság hívta mindazokat, akik tiltakozni szeretnének azért, mert az úzvölgyi temetőben, Dărmănești önkormányzata önkényesen – részben magyar katonák sírjaira – betonkereszteket állított. Pár nappal korábban az RMDSZ csíki képviselői a beton keresztek mellé ágakból állítottak kereszteket, amelyekre felírták az ott nyugvó magyar katonák neveit. Az istentiszteleten a csíkiak mellett képviselve volt Háromszék, Udvarhelyszék, Marosszék, Gyergyószék, de a Brassó megyei Ürmösről is érkeztek résztvevők. A szertartás ideje alatt huszár hagyományőrzők álltak díszőrséget a meggyalázott magyar sírok mellett.

Az istentiszteleten jelen voltak a magyar történelmi egyházak képviselői, római katolikus papok, református és unitárius lelkészek szóltak az egybegyűltekhez, de egy német evangélikus lelkész is megosztotta gondolatait. Gáspár-Györgydeák Lajos nyugalmazott katolikus lelkész, egykori csíkszentmártoni plébános a temetővel kapcsolatos emlékeit elevenítette fel, szóvá tette a romániai magyarság ellen irányuló törvénytelenségeket. Böjte Csaba ferences szerzetes elmondta, azért imádkozik, hogy Bukarestben legyenek olyan bölcs vezetők akik belátják, hogy mindenkire szükség van ebben az országban. Olyanok, akik nem akarják elüldözni innen az embereket, hanem vonzóvá próbálják tenni számukra az országot. Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész a temetőfoglalókért imádkozott. Bíró Erika szörcsei református lelkész szerint az úzvölgyi temetőben betonkereszteket állítók egy kis szolgálatot is tettek, mert már-már elaludt a közösség, most viszont a völgyben ismét felhangzik a himnusz és a magyar könyörgés. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke kijelentette: csak akkor sikerülhet meggátolni a hasonló eseteket, ha megoldják a Hargita és Bákó megye közötti határvitát, és a határt három kilométerrel keletebbre viszik, oda, ahol mindig is volt a történelem folyamán. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke kijelentette, hogy bár a dormánfalvi önkormányzat elhalasztja a román keresztek felavatását, szükség van az éberségre, ezért a székely települések képviselői naponta őrséget fognak állni a temetőnél.

Az összegyűltek petíciót fogadtak el, amelyet a román állam vezetőinek, valamint Hargita és Bákó megye prefektusának címeztek. Ebben többek között kérték a kegyeletsértő tevékenység nyomán kialakult összes törvénytelenség kivizsgálását és a törvényszegők megbüntetését, a temető haladéktalan visszaállítását az eredeti állapotába, a települések és a megyék közötti határviták azonnali rendezését, a magyarsággyalázó és történelemhamisító folyamat azonnali megállítását és nyilvános bocsánatkérést a meggyalázott temetőben nyugvó katonák hozzátartozóitól és a sértett nemzetektől. Az úzvölgyi rendezvény incidensek nélkül, a magyar és a székely himnusz éneklésével ért véget.

Marosvásárhelyi Rádió/Dobos László


május 13, 2019