• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON

Az MPP szerint folytatódnia kell a politikai összefogásnak

Folytatódnia kell a Székelyek Nagy Menetelésekor kialakult politikai összefogásnak, jelentette ki Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke sajtótájékoztatón elmondta: vasárnap bebizonyosodott, hogy egységben az erő, hogy jól lehet dolgozni együtt, ha mindenki egy ügy mellé áll, és nem akarja kisajátítani azt.

A most kialakult együttműködést nemzeti ügyekben folytatni kell, mondta a polgári párt háromszéki politikusa, aki úgy véli, az RMDSZ által készített autonómia – törvénytervezetet is közösen kellene kidolgozzák a magyar politikai szervezeteknek, figyelembe véve az SZNT által már megírt autonómia-statútumot, így lenne annak igazán ereje. „Amit korábban nem lehetett Markó Bélával, azt most lehet Kelemen Hunorral”, mutatott rá Kulcsár Terza József, és hozzátette: Markó Béla zsákutcába vezette az autonómia törekvéseket, viszont most új idő van, és az RMDSZ is fontosnak tartja az ügyet. Az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke, Bálint József hozzátette: húsz éve várja az RMDSZ mostani hozzáállását, így még van türelme két hónapot várni, amíg elkészül az autonómia tervezete, majd akkor dönti el, hogy Kelemen Hunor tényleg megérdemli-e a bizalmat.A polgári párt sepsiszentgyörgyi politikusa is arra kéri az RMDSZ-t, hogy a többi magyar politikai szervezet számára is biztosítson betekintést és beleszólási lehetőséget az autonómia tervezet kidolgozásába.

Kikérik maguknak a Magyar Polgári Párt háromszéki vezetői, hogy az alakulatot nem jelentette fel a Székelyek Nagy Menetelésének szervezőiként Bogdan Diaconu, a Szociáldemokrata Párt képviselője.
Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke sajtótájékoztatón leszögezte, ők is szerveztek, mozgósítottak. Az MPP „nem volt felcímkézve, de jelen volt”, a makfalviak például átütő sikert értek el a szekérkaravánjukkal. „Minket is jelentsenek fel, mi is mindenképpen oda állunk a vádlottak mellé.”- mondta a polgári párti politikus. Amint arról beszámoltunk, Diaconu az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács ellen tett feljelentést, mert szerinte az október 27-ei tüntetés szervezői a román állam egységes jellege elleni fellépésre buzdítottak. Ezt a feljelentést azonban időközben visszavonta. Az MPP háromszéki vezetői ugyanakkor kifogásolták a háromszéki hatságok által közölt részvételi adatokat. „A prefektúra, a rendőrség és csendőrség közpénzen hazudik”, mondta Kulcsár Terza József, aki szerint a hatóságok végigfilmezték az eseményt, és tudják nagyon jól, hogy valójában százezernél több résztvevője volt a menetelésnek, csak azt akarják bizonyítani, hogy a nép nem támogatja az autonómia ügyét.

Kovács Zsolt.

 


október 31, 2013