• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON

54 kilométeres élőláncot alkottak a tegnapi felvonulás résztevői

A szervezők becslése szerint százezer és százhúszezer közti résztvevője volt tegnap a Székelyek Nagy Menetelésének. A nagyszabású felvonulás résztevői két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 54 kilométeres útszakaszon összefüggő menetoszloppal hívták fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére.

A 14 gyülekezőponttól a szomszédos települések irányába induló menetoszlopok 13.30-kor értek össze, és így alakult ki az 54 kilométeres élőlánc Gábor Áron szülőfaluja Bereck, és hősi halálának helyszíne, Kökös között. A háromszéki csendőrség, a rendőrség és a katasztrófavédelem közös közleménye arról tájékoztat, hogy incidensek nélkül zajlott le a nagyszabású megmozdulás, a tömegből mindössze három személy kért orvosi segítséget. A háromszéki hatóságok 15 ezerre becsülik a résztvevők számát. Ezt a számot a csendőrség a rendőrség és a katasztrófavédelem által kiadott közös közlemény tartalmazza. Kiáltványt fogadtak el vasárnap a menetelő székelyek, nyomatékosítva hogy élni akarnak az önrendelkezés jogával, és hogy követelik Székelyföld autonómiáját. A petíciót Izsák Balázs a rétyi keresztútnál olvasta fel, a tüntetők rádióadásban hallgatták végig. A kiáltványban leszögezték: ragaszkodnak a nyolc székely széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföldnek a Gyergyóditrói Nemzetgyűlés által kijelölt ideiglenes határaihoz, és követelik, hogy a helyi közösségek népszavazása véglegesítse azokat. „Hétszázezer székely akarata olyan erő, amely meg tudja teremteni előbb vagy utóbb Székelyföld területi autonómiáját.”- mondta a Székelyek Nagy Menetelésére hívó SZNT elnöke, Izsák Balázs.
Az erdélyi magyar politikai szervezetek együttműködését üdvözölte Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzet Tanács elnöke a Székelyek nagy menetelésén: „Milyen jó, hogyha az erdélyi magyar pártok és szervezetek nem ellenséges vetekedéssel, hanem a közös ügy támogatásában működnek együtt ” – mondta az EMNT elnöke. A székelység, az erdélyi magyarság nem kíván másokat megfosztani semmitől, de maga akar dönteni saját dolgairól, mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a nagy menetelésen elhangzott beszédében. „A közösségi akaratot kívánjuk fölmutatni, azt, hogy Székelyföldért, Székelyföld jövőjéért egységesen tudunk dolgozni, egységesen tudunk föllépni, és egységesen tudjuk építeni a mi otthonunkat, a mi szülőföldünket” – mondta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor. „Nem lesz béke és nyugalom, amíg az erdélyi magyarság el nem nyeri közösségi jogait és közülük a legfontosabbat, Székelyföld autonómiáját, figyelmeztette a román hatóságokat Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A székelység nem akar kiszolgáltatottságban és alárendeltségben élni, és soha nem mond le “ősi jussáról”, az autonómiáról, mondta Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Bíró Zsolt kifejtette: Trianon óta a székelységnek folyamatos román asszimilációs törekvéssel kell szembenéznie, és megmaradása érdekében ezt a folyamatot meg kell állítania.
Kovács Zsolt.

 


október 28, 2013