• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9720 RON
  • USD4.5778 RON
  • GBP5.9484 RON
  • HUF1.2384 RON
Fotó: AFP/Mohammed Abed

Egy évvel ezelőtt intézett támadást a Hamász Izrael ellen

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2023 október 7-én intézett széleskörű terrortámadást a Hamász gázai terrorszervezet izraeli polgári lakosok és települések ellen. A következmény egy máig tartó háború lett, amelynek teljes befejezése a távoli jövőbe fog nyúlni.

A Hamász támadásában mintegy 1,200 izraeli és több más nemzet polgára lelte halálát, és kétszáznál több túsz került a terrorszervezet fogságába. A fogságba ejtett személyek közül 101 további sorsa máig kétséges vagy teljesen ismeretlen. Az év során izraeli kommandósoknak sikerült mintegy tucatnyi túszt kimenteni, de a többiek hollétéről még a Hamász sem tud biztos információkkal szolgálni. N

emzetközileg egyeztetett fegyvernyugvásra és részleges túszcserére eddig csak egyszer került sor, november és január között. 2023 október végétől kezdve az izraeli légierő, valamint a szárazföldi egységek, páncélosok és tüzérség minden korábbinál nagyobb pusztítást végeztek a gázai infrastruktúrákban, beleértve polgári rendeltetésű célpontokat is.

A teljeskörű izraeli ellencsapás eddig mintegy 40 ezer gázai életébe került, akiknek körülbelül a fele olyan polgári személy, aki a Hamász fegyveres tagjaként esett el, és közülük többen részesei voltak az októberi terrortámadásnak is. A terrorsereg ezzel személyi állományának mintegy 40 százalékát elvesztette.

 Izraelnek nincs helye a térségben, az ottani társadalmi, kulturális és emberi struktúrákban – jelentette ki a Hezbollah.

A libanoni síita szervezet ismét tagadta Izrael létjogosultságát a zsidó állam ellen egy évvel ezelőtt elkövetett iszlamista terrortámadás első évfordulóján közzétett nyilatkozatában.  A szintén iráni támogatását élvező Hamász iszlamista terrorszervezet 2023. októberi támadását “hősies hadműveletnek” nevezte, amelynek szerintük történelmi és stratégiai következményei lesznek a Közel-Keleten.

Románia kormánya ismételten elítélte a véres támadásokat.

Az Izrael elleni Hamász-támadás első évfordulóján, ma kiadott közleményében a kormány ismételten elítélte az egy évvel ezelőtti véres támadásokat, és az azóta fogvatartott túszok “azonnali és feltétel nélküli” szabadon engedésére szólított fel.

A Victoria-palota leszögezte: Románia támogatja azokat a törekvéseket, amelyek célja a tartós béke elérése a Közel-Keleten, valamint a nemzetközi közösség erőfeszítéseit egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötésére, amely egyrészt a túszok szabadon bocsátásához, másrészt a Gázai övezetbe küldött humanitárius segélyek folyamatos, biztonságos és akadálymentes eljuttatásához vezetnek – olvasható a közleményben.

Forrás: Euronews/Agerpres


október 7, 2024