• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON

Több ezer embert telepítettek ki az árvízveszély miatt

A vasútvonal egy szakaszán ideiglenesen leállt a forgalom, több tucat fa kidőlt, házakat árasztott el a víz, 5438 személyt evakuáltak vagy elmenekült az otthonából, közli a Rendkívüli Helyzetek Főfelügyelősége a vasárnapi hidrometeorológiai jelenségek következményének mérlegét.

Vasárnap a veszélyes hidrometeorológiai jelenségek kapcsán 27 megye 90 településén, valamint Bukarestben volt szükség beavatkozásra a vihar –, és árvízkárok felszámolása érdekében. Ebben az időszakban a heves esőzések miatt a tűzoltók segítettek a lakosságnak 10 házból, 14 udvarból, hat pincéből, három tömbház pincéjéből, egy közintézményből, egy raktárból és 11 utcából a víz eltávolításában, idézi a tájékoztatást az Agerpres hírügynökség.

Az erős szél miatt a tűzoltóknak 45 fát és két útra dőlt villanyoszlopot is el kellett távolítani. Tizenegy jármű és két épület rongálódott meg. A vasúti forgalom ideiglenesen szünetelt a 202-es számú vasútvonalon a Simeria és Petrozsény közötti szakaszon, a felsővezetékre dőlt fa miatt. Négy megye 28 településéről összesen 5438 személyt evakuáltak.

Huszonhárom Galac megyei település lakosságának evakuálásáról döntöttek vasárnap a hatóságok a belügyminisztériumban tartott tanácskozáson.

Mircea Fechet, környezetvédelmi miniszter kijelentette: zsákokkal kell megerősíteni az ideiglenes védműveket az érintett településeken a harmadfokú árvízvédelmi készültség hatályba lépéséig. Hozzátette: sajnálatos módon Galac megyében várhatóan újra elönti a víz azokat a gazdaságokat, amelyeket legutóbb is elárasztott. Az ülésen részt vett Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is, aki beszámolt arról, hogy elrendelték a lakosság evakuálását az árvízveszélynek kitett területekről. A Galac megyei katasztrófavédelmi felügyelőség később közölte, hogy mintegy 1200 személyt kell evakuálni a megyében az árvízveszély miatt.

A Galac megyei tanács már értesítette az érintetteket arról, hogy sürgősen biztonságos helyre költöztetik őket. A vasárnap délutáni tanácskozáson döntés született arról is, hogy megduplázzák a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek személyzetét a narancssárga és vörös jelzésű riasztások idejére, és Ro-Alert üzenetben figyelmeztetik a lakosságot az árvízveszélyre. Emellett a hatóságok döntése értelmében homokzsákokkal erősítik meg a gátakat azokon a területeken, ahol az áradások során felgyűlt hordalék miatt megnövekedett az árvízveszély.

Az érintett 23 Galac megyei település 98 iskolájában és óvodájában szünetel hétfőtől átmenetileg az oktatás – tájékoztatott vasárnap este az oktatási minisztérium.

A közlemény szerint tekintettel az érintett települések lakosságának evakuálására, ezekben a tanintézetekben nincs lehetőség az online oktatásra. Az iskolák vezetőségének gondoskodnia kell a kiesett tanórák pótlásáról. Ligia Deca oktatási miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy felfüggesztik a jelenléti oktatást tevékenységet azokban az iskolákban, amelyek helyzete ezt megköveteli. Beszámolója szerint a miniszter felkérte a tanfelügyelőségeket, hogy ma reggel 8 órától tegyenek elérhetővé egy telefonszámot az oktatást befolyásoló kedvezőtlen időjárási viszonyok bejelentésére.

Forrás: Maszol/Agerpres


szeptember 30, 2024