• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9731 RON
  • USD4.5973 RON
  • GBP5.9669 RON
  • HUF1.2412 RON

A dunai árhullám tetőzése október 2-án és 3-án várható

A dunai árhullám tetőzése október 2-án és 3-án várható – mondta a Román Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Sorin Lucaci.

A szakember a Marcel Ciolacu miniszterelnök által összehívott tanácskozás végén tartott sajtótájékoztatót. Sorin Lucaci elmondta, hogy csütörtökön a Duna vízhozama az országhatárnál 6800 köbméter volt másodpercenként. Az árhullám tetőzése október 2. és 3. között várható.

A legfrissebb adatok szerint a maximális szint körülbelül 7500 köbméter lesz másodpercenként, és a Jiu, az Olt, az Arges és a Bodza vízgyűjtő területeiről hozott vízmennyiséggel együtt elérheti a 9500 köbmétert másodpercenként. A szakember hozzátette, hogy ez egy ‘kezelhető vízmennyiség’, mert másodpercenként 10 ezer köbméteres vízhozam alatt az ár még a gátak vagy a Duna mentén lévő védművek alsó szintjét sem éri el. Gondok csak akkor adódhatnak, ha a vízhozam eléri a 13.500 köbmétert másodpercenként, de erre nem számít a Román Vízügyi Főigazgatóság.

Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt és Teleorman megyében várhatók problémák a heves esőzések miatt a hét végén, oda szükség esetén 330 tűzoltót küldenek segítségül – mondta Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi államtitkár a Marcel Ciolacu miniszterelnök által összehívott tanácskozás után beszélt erről és elmondta, hogy már a hét elején arra kérte a prefektusokat, a megyei vészhelyzeti bizottságokat és a helyi hatóságokat, hogy azonosítsák a veszélyeztetett – mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő – személyeket, és fontolják meg az előzetes evakuálásukat.

Emellett felkérte az érintett megyék hatóságait, hogy tájékoztassák a lakosságot a potenciális kockázatokról és a lehetséges kimenekítésekről, többek között Ro Alert üzeneteken keresztül. Ugyanakkor a vízügyi igazgatóság helyi illetékeseit és a katasztrófavédelmi felügyelőségek képviselőit arra szólított fel, hogy ha szükséges, építsenek védműveket a veszélyeztetett területeken.

Vasárnaptól erős lehűlés következik, 34 fokról 15 fokra zuhan a Kárpátok közötti régiókban a nappali csúcshőmérséklet, és különösen Olténiában, a Déli-Kárpátokban, illetve a Kárpátkanyarban várható nagy mennyiségű csapadék – nyilatkozta a kormánypalotába összehívott tanácskozáson az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója.

Elena Mateescu elmondta, hogy a hét végéig a sokéves átlagnál melegebb idő várható, ma a déli országrészben 33-34 fokra, szombaton 26-33 fokra emelkedik a hőmérséklet. Vasárnaptól azonban országszerte legtöbb 15 fokra melegszik fel a levegő, legfennebb a dél-keleti megyékben várható ennél magasabb hőmérséklet.

A szakember kifejtette, hogy a meleg áramlatokat váltó hideg légáramlatok közelednek az országhoz, amelyek különös figyelmet igényelnek az elkövetkező időszakban. Ezért a meteorológiai szolgálat légköri instabilitására figyelmeztető előrejelzést készül kiadni előbb az ország nyugati és észak-nyugati térségeire, ahol a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 30-40 litert négyzetméterenként.

A sárga jelzésű riasztást hétfőre várhatóan kiterjesztik az egész országra. Elena Mateescu elmondta azt is, hogy a legtöbb esőre Olténiában, Munténiában, a Déli-Kárpátokban és a Kárpátkanyarban kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége ezekben a térségekben elérheti a 60-80 litert négyzetméterenként.

Forrás: Agerpres



szeptember 27, 2024