• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.4629 RON
  • GBP5.9642 RON
  • HUF1.2573 RON
Fotó: Romániai Magyar Üzleti Egyesület

A mesterséges intelligencia és az energiahatékonyság témakörében szerveztek konferenciát Marosvásárhelyen

A Mesterséges intelligencia és az energiahatékonyság: Együtt a fenntartható jövőért címmel szervezett konferenciát szeptember 26-án Marosvásárhelyen a Studium Hubban a Romániai Magyar Üzletemberek Egyesülete.

Ahogy az a címből is következik, két nagy tematikát dolgoztak fel az eseményen, egyrészt a mesterséges intelligencia használatának előnyeit és potenciális buktatóit, másrészt pedig, hogy hogyan lehet energiahatékonyabbá tenni egy vállalkozást és miért érdemes arra törekednie egy cégnek, hogy energiahatékony legyen.

A témák kiválasztásáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Diósi Lászlóval, a Romániai Magyar Üzletemberek Egyesületének elnökével.

Európa szerte árvizek voltak és vannak, a Duna vízhozamának romániai tetőzése pedig éppen a hétvégére várható. A hidroelektrikában jártás szakemberek is fel vannak erre készülve, folyamatosan számításokat végeznek, hogy semmilyen probléma ne következzen be és lehessen minél nagyobb mennyiségű áramot termelni a vízierőművek révén.

Az idei év mindenképpen sokkal gyengébb, mint a tavalyi, amely nem mellesleg rekordév volt a vízierőművek elektromos áram előállításának területén, mondta Borbély Károly, a Hidroelectrica vezetője, aki a romániai vízierőművek helyzetéről is beszámolt rádiónknak.

A mesterséges intelligencia a jövőben számos repetitív folyamatot fog tudni átvenni az emberektől, sőt ez a folyamat már most elkezdődött. Számos vállalkozás használja az AI-t például arra, hogy megszűrje a beérkezett önéletrajzokat.

Romániában a cégek még nem használják túl nagy arányban ezt a technológiát, ami azzal is magyarázható, hogy idegenkednek tőle, viszont ez idővel mindenképpen változni fog, az érintett munkakörökben dolgozókat pedig át kell képezni, hogy más feladatokat is tudjanak ellátni, mondta Reményi Zsuzsanna, a Prohuman nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója.

Egy idő után mindenki fogja használni a mesterséges intelligenciát, ez ott lesz minden vállalkozás életében, aki pedig nem kezdi el idejében bevezetni, használni az komoly versenyhátrányba fog kerülni, vélekedett Nagy-Imecs Péter, a Goodroid vezetője.

A mesterséges intelligenciának számos felhasználási területe van, többek között az egészségügyben és a vállalati logisztikában is. Előbbi terén bizonyos körülmények között képes előre jelezni akár hat évvel a tüdőrák kialakulásának a valószínűségét, míg a logisztika területén képes pontosan előre vetíteni azt, hogy mire és mikor lesz szüksége a vállalatnak.

Tisztában kell lenni azzal, hogy minden sor végén ott kell legyen az emberi tényező, viszont, ha ezt megtámogatjuk mesterséges intelligenciával, akkor sokkal kisebb a hibafaktor, mondta Czere Márk, a Grepton építkezési és marketing igazgatója és Szabó L. Nándor, a Grepton vezető fejlesztője.

Romániának csökkent az elektromos áram fogyasztása, ami annak tudható be, hogy számos ipari létesítmény, amely a rendszerváltáskor még működött mára már bezárta a kapuit. Ezzel szemben viszont a lakossági fogyasztás mértéke emelkedett, hiszen minden háztartásban rengeteg elektronikai cikk van, illetve az áramot sem veszik el és nem kell gyertyafény mellett tanulni, mondta Demeter Attila, az MVM Románia igazgatója, aki arra is rámutatott, hogy a jövő a megújuló energiaforrásokban van.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd


szeptember 27, 2024