• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.4629 RON
  • GBP5.9642 RON
  • HUF1.2573 RON

Az államfővel találkozott ma Christine Lagarde

Az államfővel találkozott ma a hivatalos romániai látogatáson lévő Christine Lagarde.
A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója az egészségügyi rendszer gondjairól, a magánosításokról tárgyalt Traian Basescu-val illetve arról, hogy Románia miként válhat vonzóbbá a befektetők számára.

Az államfő arról beszélt, hogy sikeresen lezárták a nemzetközi pénzintézettel kötött második hitelszerződést és az Európai Bizottság beleegyezett a következő megállapodás megkötésébe is. Christine Lagarde ennek kapcsán elmondta: több, a gazdaságot segítő strukturális reformra van szükség és meg kell bizonyosodni arról, hogy Románia lakosainak hasznos lesz az új szerződés. Az államfő hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy jelenleg nincs teljes stabilitás az országban, és, hogy sokat kell dolgozni az elért makrogazdasági egyensúly fenntartásához. Hozzátette: sort kerítenek a strukturális reformokra, ám az egészségügyi rendszernek prioritást kell biztosítani.

Emlékeztetett: 2000-ben 1 milliárd eurót, most 6 milliárd eurót utaltak ki a rendszer költségvetésére, ennek ellenére a szolgáltatások minősége alacsonyabb. Majd az állami vállalatok magánosításával folytatta, melyet ugyancsak prioritásnak nevezett. Ennek kapcsán megjegyezte: az állami gazdaság versenyképesség szempontjából katasztrófális.

Christine Lagarde a gazdasági stabilitás fontosságát hangsúlyozta, amit a siker kulcsának nevezett, mely külföldi befektetőket hoz majd. Mint mondta, Románia számíthat a Nemzetközi Valutaalapra, ha a hatóságok úgy vélik, hogy egy újabb hitelszerződés segíthet a reformok gyakorlatba ültetésében.

A Nemzetközi Valutaalap kész tárgyalni Romániával egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről – mondta Christine Lagarde, a pénzintézet vezérigazgatója ma, amikor Traian Basescu államfővel találkozott Bukarestben.
A megbeszélés nyilvános részén Traian Basescu elmondta: Romániának szüksége van arra, hogy még két évig részesüljön a Valutaalap támogatásában. Christine Lagarde közölte: a pénzintézet örömmel segít Romániának és ül tárgyalóasztalhoz már ezen a héten, ha a román hatóságok úgy gondolják, hogy hasznos lesz a Valutaalap újabb támogatása a reformok gyakorlatba ültetése és a gazdaság fejlesztése érdekében. A Valutaalap küldöttsége holnap érkezik Bukarestbe, ahol várhatóan két hétig tartózkodik, és újabb hitelmegállapodás részleteiről tárgyal a hatóságokkal. Az államfő a mai tanácskozáson azt is kifejtette: Romániának növelnie kell az egészségügyi szektor hatékonyságát, hiszen az elmúlt évtizedben mintegy négymilliárd euróval nőtt a rendszer finanszírozása, ugyanakkor az ellátás színvonala csökkent. Románia másik prioritásának nevezte az állami vállalatok hatékonyságának növelését, hiszen – mint mondta – nem versenyképesek, és akadályozzák az ország eurózónához való csatlakozását. Traian Basescu fontosnak tartja emellett a bankok ösztönzését a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelezés növelésére. Christine Lagarde szerint a szerkezeti reformok folytatása létfontosságú a román gazdaság versenyképességének javítása érdekében.

DIGI24/MTI

 


július 16, 2013