• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Ma van a roma holokauszt emléknapja

Ma van a roma holokauszt (romani nyelven porajmos) emléknapja, a második világháborúban a koncentrációs táborokban megkínzott és elpusztított roma áldozatokra emlékezik a világ.

A romák között végzett etnikai tisztogatások az 1935-ös nürnbergi törvényektől datálhatók, onnantól kezdve ezek a törvények a zsidóság mellett a romákra is érvényesek lettek. A romákat az auschwitz-birkenaui táborban tartották fogva, amelyet 1944. május 16-án terveztek felszámolni, de a romák ellenálltak. Azóta május 16. a roma ellenállás napja. Ezek után végül augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az SS-katonák a tábort.

Romániában 82 évvel ezelőtt kezdte el az Antonescu-rezsim a romák deportálását a Dnyeszteren túli területekre. Akkor mintegy 25 000 romát hurcoltak el, és arra ítélték őket, hogy embertelen és egészségtelen körülmények között éljenek, élelemtől megfosztva és kényszermunkára kényszerítve. Ennek a közösségnek alig a fele élte túl a deportálásokat.

A roma történelem és a roma holokauszt oktatása fontosabb, mint valaha, a történelem ezen fejezete ugyanis túl gyakran figyelmen kívül marad – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára a roma holokauszt mai emléknapját megelőzően.

A közleményében azt írta: nyolcvan évvel az után, hogy a náci rezsim romákat üldözött és gyilkolt meg, az Európa Tanács és tagországai megerősítik elkötelezettségüket az előítéletek és a megkülönböztetés minden formájával szemben. Hangsúlyozta: az Európa Tanács lépéseket tesz annak érdekében, hogy a roma holokausztot beépítsék az iskolai tantervekbe, ami – szavai szerint – kulcsfontosságú célkitűzés a romák befogadása és a roma történelem általános érvényű oktatásának elősegítéséhez.

Az államfő üzenetet tett közzé a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából.

Klaus Iohannis államfő üzenetet tett közzé a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából, amelyben kijelentette, hogy folytatni kell az olyan elméletek és magatartásformák szankcionálását, amelyek polarizálnak, előítéletet gerjesztenek, vagy megbélyegeznek bármilyen személyt vagy csoportot.

Az államfő felhívja a figyelmet, hogy a gyűlölet és rasszizmus áldozatainak öröksége az igazságtalanságok elleni harcra biztat minket, illetve arra, hogy értékeljük és népszerűsítsük a sokféleséget, a szolidaritást és az emberek iránti gondoskodó odafigyelést. Állítása szerint Románia teljes mértékben felvállalta múltját, és jelentős előrelépést tett a diszkrimináció, a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet megelőzése és leküzdése terén azzal, hogy a befogadást, az elfogadást és az egyenlőséget ösztönző jogszabályokat helyezett hatályba.

Forrás: MTI/Agerpres


augusztus 2, 2024