• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON
Fotó: Gönczy Tamás

Négy fő célt tűz ki az RMDSZ az európai parlamenti választásra

Négy fő célt tűz ki az RMDSZ az európai parlamenti választásra – közölte az SZKT mai ülésén Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint az erős hang, a garantált kisebbségi jogok, a több fejlesztési forrás és erősebb Európa tartozik a szövetség céljai közé az Európai Parlamentben. A szuperválasztási év kapcsán elmondta: a Szövetség új és jobb vezetőket akar az Európai Uniónak, új és jobb elnököt, új és jobb kormányt, új és jobb összetételű parlamentet az országnak.

A szövetségi elnök úgy véli: ez az év, legalább egy évtizedet meg fog határozni. A június 9-i európai parlamenti választás kapcsán Kelemen Hunor kiemelte: okkal csalódottak az emberek, hiszen azt tapasztalják, hogy Európa elveszíti versenyképességét, a gazdaság elmarad attól, amit korábban nyújtani tudott, kettős mérce van. Mindezért azonban nem az Európai Unióra, hanem a rossz döntéseket hozó vezetőkre kell haragudni- nyomatékosította a szövetségi elnök.

Szolidárisak a sztrájkoló családorvosokkal, szakorvosokkal és az egészségügyben dolgozókkal – hangsúlyozta Kelemen Hunor politikai tájékoztatójában, a Szövetségi Képviselők Tanácsának mai ülésén.

Az RMDSZ álláspontja az, hogy mindenkinek hozzá kell férnie a szolidaritás elvén alapuló ingyenes egészségügyi ellátáshoz, és az egészségügyi rendszeren javítani kell, nem ellehetetleníteni azt. Vass Levente, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa hozzátette: „a kormánynak támogatást kell nyújtania a családorvosoknak, a járóbeteg-rendelőkben dolgozóknak és minden egészségügyben dolgozónak.”

Az egészségügyi biztosítóház és a kormány feladata megtalálni az egészségügy működéséhez szükséges finanszírozást. A Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén létrehozták az egészségügyi albizottságot, melynek feladata a betegbiztonság, az egészségügyi intézmények, járóbeteg-rendelők és családorvosi rendelők fenntarthatóságával foglalkozni.

Az RMDSZ-nek az erdélyi magyarok leadott szavazatainak a 90 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy a 2024-es romániai választási év nyertese legyen – jelentette ki Kelemen Hunor ma az SZKT ülésén Kolozsváron.

Az RMDSZ elnöke politikai beszámolójában elmondta: kisebbségi létben nem elég a szavazatok kétharmadát megszerezni. Szerinte két feltételnek kell teljesülni, hogy az RMDSZ, az erdélyi magyar közösség a négy romániai

választás – európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és államelnöki választás- nyertese legyen. Egyik, hogy az erdélyi magyarok ugyanolyan arányban járuljanak az urnák elé, mint a többségi román közösség, illetve, hogy az RMDSZ a leadott magyar szavazatok 90 százalékát szerezze meg.

Hangsúlyozta: ehhez az erdélyi magyar közösségen belüli bizalmat kell erősíteni, ezért az RMDSZ február végéig befejezi az együttműködési tárgyalásokat a két kisebb erdélyi magyar párttal, a Magyar Polgári Erővel és az Erdélyi Magyar Szövetséggel.

Fotó: MTI/Kolozsvári Rádió


január 19, 2024