• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9760 RON
  • USD4.4612 RON
  • GBP5.9711 RON
  • HUF1.2528 RON

Harmadik napja tiltakoznak a fuvarozók és a gazdák

A tüntetésen mintegy 70-80 személy vesz részt 30-40 traktorral és mintegy 50 teherautóval. A fuvarozók munkaadói szervezetei a jövő héten engedélyt akarnak kérni egy, a bukaresti Győzelem téren tartandó tüntetésre.

A Mezőgazdaságért és Együttműködésért Szövetség szolidaritását fejezte ki a több megyében és Bukarest bejáratánál tiltakozó gazdákkal. Egyúttal felhívást intéztek azért, hogy a gazdák megmozdulását ne használják fel választási célokra, és a tiltakozást semmilyen módon ne politizálják át.

Cătălin Predoiu belügyminiszter pénteken kijelentette, hogy a közúti fuvarozók és a gazdák tiltakozása miatt ‘volt egy kis feszültség’, de a rendőrség és a csendőrség ura a helyzetnek. A tárcavezető a Romexpónál nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy a csütörtöki nap folyamán civilizált párbeszéd zajlott a tüntetők és a hatóságok képviselői között.

Hozzátette: a belügyminisztérium feladata őrködni a törvények betartása fölött és biztosítani a közrendet, ami a tüntetők javát is szolgálja. Tájékoztatása szerint a főváros bejáratait továbbra is rendőrök és csendőrök őrzik. Csütörtök este a rendőrök és csendőrök Bukarest határában, Chiajnán útjukat állták a munkagépekkel a fővárosba tartó közúti fuvarozóknak és gazdáknak.

Forgalomlassítással tiltakozott ma délben összesen mintegy 50 munkagéppel több mezőgazdasági termelő a nagylaki határátkelőkhöz vezető főutakon.

Egy helyi gazdaszervezet elnöke, Gheorghe Porubsky az AGERPRES-nek elmondta, hogy a spontán akciójuk addig tart, amíg el nem fogy az üzemanyaguk. Közlése szerint a térség mezőgazdasági termelői többek között a piaci árakat letörő olcsó ukrán gabona romániai behozatala, a gazdatámogatások kifizetésének késlekedése, az aszálykárok megtérítésének elmaradása és a magas banki kamatok miatt elégedetlenek. A gazdák felvonulását rendőrök kísérik.

A közúti fuvarozók ma folytatják tiltakozást, és jelenleg a főváros bejáratánál, Afumaţinál gyülekeznek – nyilatkozta az AGERPRES-nek a tüntetők képviselője, Alex Perţea.

Közlése szerint a fuvarozók még nem tudják még, hogy merre induljanak. Kérdésre válaszolva lehetségesnek nevezte, hogy a kormány épülete elé vonulnak. Alex Perţea elmondta: a tiltakozó akcióban jelenleg mintegy 70-80 személy vesz részt 30-40 traktorral és 50 kamionnal.

Kormányzati források szerint a fuvarozók és a gazdák képviselőit Marcel Ciolacu miniszterelnök ma 3 órától fogadja a Victoria-palotában. A közúti fuvarozók szerdától forgalomlassítással tiltakoznak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás magas ára miatt. A tüntetéshez gazdák is csatlakoztak. A nagyobb gazdaszervezetek bejelentették, hogy nincs közük a tiltakozó akciókhoz.

Florin Barbu mezőgazdasági minisztert eddig nem keresték meg semmilyen követeléssel a Bukarest mellett és országszerte két napja tüntető gazdák, de ‘a minisztérium ajtaja nyitva áll’ előttük, ha tárgyalni akarnak – mondta ma a tárcavezető.

Florin Barbu hétfőn délre tárgyalásokra hívta a gazdaszervezetek képviselőit, de ez nem jelenti azt, hogy ne ülne le velük korábban is egyeztetni a követeléseikről. A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a tiltakozók által felvetett problémák egy részének – például a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás árának – a megoldása nem a mezőgazdasági minisztériumra tartozik.

Forrás: Agerpres


január 12, 2024