• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.4451 RON
  • GBP5.9563 RON
  • HUF1.2512 RON
Fotó: Nemzeti Liberális Párt

Karácsonyi Zsigmond: Politikai bakit követett el Ciprian Dobre

Politikai bakit követett el Ciprian Dobre, a Nemzeti Liberális Párt Maros megyei szervezetének elnöke, amikor összefogásra szólította fel a marosvásárhelyi pártokat annak érdekében, hogy leválthassák Soós Zoltán polgármestert – véli Karácsonyi Zsigmond.

A Népújság főszerkesztője kifejtette: a PNL elnökének gesztusa azt jelzi, hogy nem érzi a pártját elég erősnek arra, hogy mozgósítani tudja a szavazókat. Ilyen módon érthető, hogy a többi párt vezetői elhatárolódtak, hiszen ők nem akarnak gyengének tűnni.

 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezetének az elnöke, Ciprian Dobre tegnap azt mondta, hogy a Soós Zoltán által fémjelzett marosvásárhelyi városvezetés kudarcot vallott és emiatt egy Soós Zoltán-ellenes összefogásra szólított fel. Tette ezt úgy, hogy a jelenlegi városvezetésnek egy PNL-s alpolgármester, Alexandru Gyorgy is a tagja. Hogy lehet értelmezni ezt a bejelentést, ezt a felszólítást?

Én nevetségesnek és hazugnak minősíteném ezt a felszólalást, ugyanis az, hogy egyik alpolgármester a Nemzeti Liberális Párt színeiben jutott be a helyi önkormányzatba, azt is jelenti, hogy az önkormányzaton belül is támogatták ezt a funkciót ők, és támogatták a Soós Zoltán-féle elképzeléseket. Ugyanakkor arról sem kell megfeledkezni, hogy amikor Ciprian Dobre arról beszél, hogy össze kell fogniuk a pártoknak Soós Zoltán leváltására gyakorlatilag, akkor ő a román pártokra és a nacionalista érzelmű választókra gondol.

Érthető ez egyfelől, mert ő 2012-ben éppen ilyen módon lett a Maros Megyei Tanács elnöke. Elképzelhető-e az, hogy egy hasonló összefogás létrejöjjön? Tudjuk azt, hogy jelenleg több párt vezetője is bejelentette, hogy komolytalannak, hiteltelennek tartja Ciprian Dobre bejelentését, de hát pont Ciprian Dobre bejelentése mutatja azt, hogy a romániai vagy a Maros megyei politikában egyik napról a másikra változhatnak a dolgok.

Egy ilyen összefogásra való felszólítás én azt mondom, hogy egy politikai baki. Egyfelől azt jelzi, hogy az adott párt, jelen esetben a Nemzeti Liberális Párt nem érzi magát elég erősnek arra, hogy mozgósítani tudja a marosvásárhelyi szavazókat, ezért már rögtön társakat próbál maga mellé húzni. Természetes, hogy a többi román párt elítélte, illetve elhatárolódott ettől az ötlettől, ugyanis számukra is ugyanazt jelentené, hogy gyengeségüket bizonyítanák. Tehát az időpont se volt jó, amikor ő bejelentette, és azt mondom, hogy egy kicsit próbálgatja a vizet, azt nézi meg, hogy mi lesz erre a reakció. Amint mondtam, komolytalan volt ez a bejelentés, nem hiszem, hogy komolyan gondolta, hogy most már összefognak. Még valamire oda kell figyelnünk: azok a pártok, amelyeket megszólított, azok a szélső nacionalista szemlélettől el, egészen egy valamikor demokratikus szemléletű Szabad Emberek Pártjáig terjed, úgyhogy nagy a paletta, nem hinném, hogy összefognának. És egy harmadik válasz: az ilyen helyi összefogásokat a legfelsőbb pártvezetések jóvá kell hagyják, tehát kell szabad kezet biztosítaniuk. Én nem vagyok benne biztos, hogy az országos vezetés már felhatalmazta volna Ciprian Dobrét arra, hogy kezdjen szövetségeseket keríteni Marosvásárhelyen.

Hogy fogja ez a bejelentés befolyásolni az együttműködést, ha ez folytatódik? Illetve komolyan vehető-e egyáltalán ez a kijelentés anélkül, hogy Alexandru Gyorgy alpolgármester lemondana?

Itt mondta ki ön az ítéletet: ez vagy azt jelenti, hogy a liberális párt megvonja mindenféle támogatását a Soós-féle ötleteknek, határozatoknak, illetve visszavonják, lemondatják alpolgármesteri tisztségéből Alexandru Gyorgyöt. Szerintem egyik sem fog bekövetkezni, itt próbálgatták, hogy milyen a közhangulat, ugyanakkor nem álltak elő egy közös jelölttel. Hogyha megnézzük, a liberális párton belül, ha önmagát nem tekinti ilyen húzóerőnek, azért nincs olyan személy, aki ezt markánsan tudná vállalni, itt nagyon sokat hivatkoznak Horațiu Suciu szívsebésznek az esetleges jelöltségére, ez többször is felmerült háttérbeszélgetéseken, hogy valószínűleg ő majd lehet egy ilyen személyiség. Nem hinném, hogy egy ilyen neves szakember lemondana arról a pályáról, amit ő még befuthat a gyógyászatban.

Ciprian Dobre azt is mondta, hogy kész bármiféle kompromisszumra a Nemzeti Liberális Párt, nyilván politikusról beszélünk, tehát ennek valószínűleg lenne egy ára. Elképzelhető, hogy ezzel a saját maga számára a megyei tanács elnöki jelöltséghez keresne támogatókat és ezért cserébe adná a Nemzeti Liberális Párt támogatását egy másik párt jelöltjének a polgármesteri tisztség megszerzéséhez?

Elképzelhető, de ezeket a megegyezéseket a következő választásokat megelőző egy-két hónapban kell megkötni, hogy minél kevésbé lehessen kivédeni ezt az eljárást. Tehát nem hinném. Valószínűleg vissza akar térni a megyei elnöki tisztségbe, és még előfordulhat, hogy lesz rá esély, de nem vagyok benne biztos, hogy akár a szociáldemokraták, vagy akár mások nem gondolkoznak abban, hogy egy erős jelöltet indítsanak majd Péter Ferenc vagy egy következő jelölttel szemben.

Marosvásárhelyi Rádió/Hamar Mátyás-Ruben


október 18, 2023