• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.4451 RON
  • GBP5.9563 RON
  • HUF1.2512 RON

Közös sajtótájékoztatót tartott Zelenszkij és Iohannis

A Cotroceni-palotában fogadta ma Klaus Iohannis államfő ukrán hivatali kollégáját, Volodimir Zelenszkijt.

Az ukrán elnököt katonai tiszteletadással fogadták. Az eseményen az államfő mellett jelen volt többek között Angel Tîlvăr véldelmi miniszter, Luminiţa Odobescu külügyminiszter is. A két elnök a négyszemközti találkozója után közös sajtótájékoztatót tart. Az ukrajnai háború kitörése óta ez Volodimir Zelenszkij első romániai látogatása.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a látogatás megerősíti, hogy Románia továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az Oroszország által indított háborúban. Emellett mutatja a két ország közötti kapcsolatok különleges jellegét és potenciálját, illetve azt az igényt, hogy a felek a legmagasabb szinten vitassák meg a közös érdekű projekteket és témákat.

Az elnöki hivatal szerint a Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij közötti bukaresti találkozó lehetővé teszi az Ukrajnát támogató romániai intézkedések elemzését, illetve a régió és a Fekete-tenger biztonsági helyzetének és az annak kezeléséhez szükséges lépéseknek a megvitatását.

A találkozó után a két elnök közös sajtótájékoztatót tartott a Cotroceni-palotában.

A Klaus Iohannis államfővel közös mai bukaresti sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának az Ukrajna számára nyújtott katonai és humanitárius segítséget.

Az ukrán elnök külön köszönetet mondott a romániaiaknak szolidaritásukért. Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij politikai nyilatkozatot írt alá, amely szerint a kétoldalú kapcsolatokat a stratégiai partnerség szintjére emelik. Az ukrán elnök elmondta, hogy az új határátkelők megnyitásáról, a nemzeti kisebbségek helyzetéről és az ukrán F-16-os pilóták romániai kiképzésének felgyorsításáról tárgyalt a vendéglátójával. Beszámolója szerint beszéltek Klaus Iohannisszal a dunai biztonsági helyzetről is.

Klaus Iohannis kijelentette, az ukrán elnökkel abban állapodtak meg, hogy megkezdik a kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerséggé történő átalakításának folyamatát. Ezt a román államfő azzal indokolta, hogy a két ország bizalmon és közös értékeken alapuló, konkrét projektekre összpontosító viszonyt szeretne kialakítani, amelyik a polgárai és az egész régió javát szolgálják.

A román elnök beszámolója szerint a sajtótájékoztatót megelőző találkozón arról biztosította az ukrán elnököt, hogy Románia és a román társadalom továbbra is hathatós támogatást nyújt Ukrajnának és az ukrán népnek, a katonai segítséget is beleértve.

Forrás: Agerpres


október 10, 2023