• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Három éve nincs engedélye a felrobbant töltőállomásnak

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ma bejelentette, hogy hivatalból két büntetőeljárást indított a crevediai autógáz-állomásnál történt robbanások ügyében.

A vádhatóság közleménye szerint a létesítmény engedélyeztetésével kapcsolatban merült a hivatali visszaélés gyanúja. Ezt a bűncselekményt egyes megvesztegetett köztisztviselők követhették el. A DNA hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárás nem konkrét személyek ellen indult, egyelőre csak a gyanú megalapozottságát vizsgálják.

In rem bűnügyi eljárást indított a crevediai robbanások ügyében a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény a tűzoltók beavatkozásával összefüggésben.

A crevediai szerencsétlenség ügye időközben a bukaresti katonai főügyészséghez került, amely jelenleg azt igyekszik kideríteni, hogy betartották-e a szabályos eljárást a tűzoltói beavatkozás során. Cătălin Predoiu belügyminiszter tegnap azt mondta, a belügyi szervek a robbanásokat követő beavatkozás során minden érvényben levő eljárást betartottak.

A tárcavezető kimelete, az akció parancsnoka és a helyszíni műveletirányító is az ilyen esetekre érvényes procedúra alapján járt el. Kiemelte: a gyors beavatkozásnak, a terület azonnali körülhatárolásának köszönhető, hogy nincsen ennél sokkal több áldozat.

A legfőbb ügyész ismertette a crevediai robbanás eddigi vizsgálatának eredményeit.

Alex Florenţa sajtótájékoztatóján elmondta, szombaton a telephelyre három tartálykocsi érkezett, az egyik színültig volt gázzal. Ez utóbbi kamion sofőrje a jármű kerékhibájára hivatkozva át akarta tölteni a gázt egy másik tartálykocsiba, és egy másik sofőrrel együtt az ehhez szükséges tömlőt is felszerelte.

A művelet közben eddig még tisztázatlan körülmények között egy tűzforrás miatt lángra lobbant a tartálykocsi. A két sofőr riasztott négy nepáli alkalmazottat, hogy segítsenek nekik eloltani a tüzet és leállítani a forgalmat a telephely melletti úton, ám ekkor a tartálykocsi felrobbant.

A legfőbb ügyészség nyomozása gondatlanságból elkövetett rongálás bűncselekményére is kiterjed.

A rendőrség több tanút kihallgatott és házkutatásokat tartott, többek között a crevediai polgármesteri hivatalban és az autógáz-állomás két tulajdonosának otthonában. A vizsgálatokat megnehezíti, hogy a további gázszivárgások veszélye miatt a helyszínt a katasztrófavédelem lezárta.

A korrupcióellenes ügyészség hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódik a crevediai robbanások ügyében – tudta meg vádhatósági forrásokból az Agerpres.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség gyanúja szerint az autógáz-állomás ellenőrzésével megbízott hatóságok tisztviselői követhettek el korrupciós bűncselekményeket. Az ügyészek egyelőre a gyanú megalapozottságát vizsgálják.

A robbanásban érintett crevediai autógáz-állomást működtető cégnek 25 telephelye van az országban.

Ezek egyike a crevediai, amelyik azonban 2020-ban elveszítette a tűzvédelmi engedélyét, ezért a hatóságok a bezárását kérték. Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint a telephely már közel három éve nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel. A hatóság tájékoztatása szerint a létesítményt működtető cég 2020. október 14-én hivatalos átiratot küldött arról, hogy a crevediai munkapontján beszüntette a tevékenységét.

A szombati, crevediai robbanás több mint félszáz sérültet és számtalan eddig megválaszolatlan kérdést hagyott maga után.

Az autógáz-állomáson történt nagyerejű robbanásokban 58 ember sérült meg – köztük 39 tűzoltó, két rendőr és két csendőr. Két személy, férj és feleség életét vesztette. Több tucatnyi beteget kezelnek kórházban, főleg Bukarestben a Floreasca, a Bagdasar Arseni, a Floreasca, az Egyetemi, illetve az égési sérültek kórházában. A baleset első éjszakáján 29 sérültet műtöttek meg csak a Floreasca kórházban, ahol a legtöbb áldozatot ápolják – magyarázta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Az ország összes üzemanyag-töltőállomásán ellenőrzéseket fognak tartani – jelentette be Marcel Ciolacu.

Ahol életveszélyt jelentő szabálytalanságokat találnak a hatóságok, ott azonnali hatállyal felfüggesztik a létesítmény tevékenységét. Azt is elmondta: szükség esetén jövő héten törvénymódosítással gátolják meg, hogy a felfüggesztett tevékenységű autógáz-töltőállomások tulajdonosai tovább működtessék a vállalkozásukat.

Forrás: Agerpres/RRA


augusztus 28, 2023