• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON

Elkezdődtek a 14. Kolozsvári Magyar Napok

Az érdeklődőket már szombaton programok várták. Az Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként számon tartott rendezvénysorozat augusztus 20-án zárul.

Több mint 50 helyszínen, több mint 500 program várja a közönséget, 20 kiállítás nyílik, 50 koncertet tartanak, minden korosztály megtalálhatja a kedvére való zenei műfajt, és gyermekprogramokban is bővelkedik a kínálat. A programkínálatról a magyarnapok.ro oldalon tájékozódhatnak.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szerint a 14. alkalommal megrendezett fesztivál a felelősségvállalásról szól. Emlékeztetett arra, hogy a 14. életév a reformátusoknál a konfirmáció, egyúttal a személyazonossági igazolvány megszerzésének ideje, amikortól már a fiataloknak is felelősséget kell vállalniuk. Úgy vélte, hasonlóan igaz ez a kolozsvári magyar közösségre, ugyanis meg kell találni azokat a pontokat, amelyek mentén tagjai külön és együtt is felelősséget tudnak vállalni.

Vasárnap a Farkas utcai református templomban istentisztelettel kezdődtek a magyar napok, és felavatják a magyar kormány támogatásával felújított óparókiát, a Herepei-házat, amely az erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) székházaként számos rendezvény helyszíne lesz.

Az augusztus 14-i nyitógálát a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartják Illényi Katica hegedű- és tereminművész fellépésével.

Szabó Lilla programigazgató elmondta: a nyolc nap alatt 50 helyszínen több mint 500 program lesz, kiállítások, komolyzenei, pop-, rock- és dzsesszkoncertek, irodalmi programok, közéleti és gazdasági előadások. A gyerekprogramoknak a Romkert ad otthont, a Református Kollégium udvarán idén is lesz Folkudvar, a Borutca és az Ifjúsági udvar is működni fog. A Donaton futóversenyt és az Örömfőzést is megtartják, és idén először családi sportnapot is szerveznek.

A Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva számos, a költő életét és művészetét bemutató előadással és tárlattal készülnek a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, a Bánffy-udvar idén az ő nevét viseli. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara is nagyobb kínálattal várja az érdeklődőket #főtér23 néven, koncertek, gasztronómiai bemutatók és előadások is lesznek.

A főtéri nagyszínpad minden korosztálynak ígér koncertélményt. Láthatja a közönség a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó résztvevőit,  fellép az erdélyi Titán, az EDDA Művek, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, a Lóci játszik és a Honeybeast. Halász Judit gyerekkoncertet ad, és a Magyar rocklegendák produkció keretében Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós is színpadra lép.

 Augusztus 20-án, a zárónapon Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates adja elő a Magyar képeket olyan világhírű zenészekkel, mint Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra vagy Fausto Beccalossi.

A 14. Kolozsvári Magyar Napok programja a www.magyarnapok.ro oldalon olvasható.



augusztus 13, 2023