• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON
Fotó: Agerpres

Az alkotmánybíróság közzétette a különnyugdíjakat érintő döntését

Az alkotmánybíróság hétfőn közzétette a különnyugdíjakat szabályozó törvényt részben alkotmányellenesnek nyilvánító határozatának indoklását. Alkotmánybírósági források az AGERPRES-nek elmondták, hogy az indoklást hétfőn elküldték megjelentetésre a Hivatalos Közlönynek.

A dokumentumban a bírák megállapítják, hogy az államnak jogában áll dönteni a különböző juttatások típusáról és összegéről, az egyetlen feltétel az, hogy tartsa tiszteletben a diszkriminációmentesség elvét. Ennek megfelelően a speciális törvények vagy jogállások alapján nyugdíjban és/vagy öregségi juttatásban részesülő személyekre – az adóterhek méltányos megállapítását előíró alkotmánycikkely szellemében – azonos jövedelemadózási szabályok vonatkoznak. “Ezért feltétlenül szükséges, hogy a különnyugdíjak adóztatását megreformáló intézkedés a kedvezményezettek valamennyi kategóriájára megkülönböztetés nélkül alkalmazható legyen” – olvasható az indoklásban.

A bírák szerint a szolgálati nyugdíjaknak a nem járulékalapú, illetve a járulékapalú részére vonatkozhatnak eltérő adózási szabályok, ha ezeket a szolgálati nyugdíjban részesülők valamennyi kategóriájára megkülönböztetés nélkül alkalmazzák.

Indoklásában az alkotmánybíróság rámutatott arra is, hogy az adóztatás nem lehet büntető jellegű. A testület szerint veszélyeztetné az igazságszolgáltatás függetlenségét, ha a bírák és ügyészek nyugdíja jelentősen eltérne a nyugdíjazásuk előtti jövedelmüktől. “A jogalkotónak tehát mérlegelési mozgástere van a nyugdíjak adóztatásának területén, feltéve, ha nem sérti meg az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kapcsolódó garanciákat, ami azt jelenti, hogy különös gondossággal kell meghatároznia az adóztatás szabályait és alapjait” – állapították meg a bírák.

Nicolae Ciucă összehívja a házbizottságot.

Nicolae Ciucă, a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint mielőbb összhangba kell hozni az alkotmánybíróság döntéseivel a különnyugdíjak törvényét, ezért összehívja a házbizottságot, amely megszabja a rendkívüli parlamenti ülésszak időpontját.

Ciucă azt írta kedden a Facebookra, az alkotmánybíróság által kifogásolt elemeket ‘haladéktalanul’ ki fogják javítani, ugyanis ettől a jogszabálytól függ az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik fontos mérföldköve, amelynek teljesítése hozzáférhetővé tesz bizonyos uniós alapokat.

Az alkotmánybíróság múlt héten minősítette részben alaptörvénybe ütközőnek és küldte vissza a parlamentbe a különnyugdíjak törvényét. A testület hétfőn este közölte a döntés indoklását.

Forrás: Agerpres


augusztus 8, 2023