• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9757 RON
  • USD4.4683 RON
  • GBP5.9772 RON
  • HUF1.2612 RON

Németországi munkalátogatáson tartozkodik Marcel Ciolacu

Németország támogatja, hogy Románia még az idén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon – jelentette ki kedden Olaf Scholz német kancellár.

Németország támogatja Romániát abban, hogy idén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon. Románia már eddig is jelentős erőfeszítéseket tett a schengeni térséghez való csatlakozás érdekében, és ezeket az erőfeszítéseket értékelni kell – fogalmazott Scholz abból az alkalomból, hogy Marcel Ciolacu román miniszterelnök kétnapos munkalátogatásra érkezett Németországba.

A közös berlini sajtótájékoztatón a német kancellár azt mondta, Németország teljes mértékben támogatja Románia csatlakozását, és ezt az álláspontját a jövőben is világossá fogja tenni. ‘Erről nemcsak a hivatalos, hanem a félhivatalos beszélgetéseken is említést teszünk szkeptikus európai barátainknak és kollégáinknak’ – jelentette ki Scholz. Nyomatékosította, Románia csatlakozása a belső ellenőrzés nélküli övezethez a ‘méltányosságról és igazságosságról’ is szól.

Közös cselekvési tervet dolgoznak ki a stratégiai érdekű kérdésekben.

Marcel Ciolacu miniszterelnök kedden bejelentette berlini munkalátogatása során, hogy Olaf Scholz német kancellárral kormányközi tárgyalások megkezdéséről állapodott meg, amelyek célja egy közös cselekvési terv kidolgozása a stratégiai érdekű kérdésekben.

Diplomáciai kapcsolataink stratégiai szintre emelése fontos pillanat kétoldalú együttműködésünk szempontjából. Így tovább tudjuk majd fejleszteni Románia és Németország közötti kapcsolatokat minden olyan területen, ahol közösek az érdekeink – mondta Ciolacu a német kancellárral tartott berlini sajtótájékoztatón.

Beszámolója szerint a megbeszélésen szó esett a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztéséről mind a beruházások, mind a kereskedelem terén; Ciolacu emlékeztette hallgatóságát, hogy Németország Románia legfőbb kereskedelmi partnere.

Kifejtette, nagy lehetőségek rejlenek a két ország együttműködésében például olyan területeken, mint az Ukrajna újjáépítésében való aktív részvétel vagy a Moldovai Köztársaság fejlődésének támogatása. Ciolacu rámutatott, hogy Románia “komoly, hiteles és stabil szereplő a keleti szárnyon’, és képes aktív szerepet játszani a Fekete-tenger térségében a két ország közös céljainak előmozdítása érdekében.

Arról is beszélt, hogy Románia erőforrásai és adottságai képessé teszik arra, hogy energetikai csomóponttá váljon a térségben, ugyanakkor nagy lehetőségek rejlenek benne a mezőgazdaság és az építőipar terén is. Védelmi téren az EU és a NATO koordinálásával már a két ország több közös projektje is beindult – tette hozzá.

Marcel Ciolacu említést tett a Németországban élő román közösségről is, amely hozzáadott értéket jelent a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokban. Ugyanakkor megköszönte Olaf Scholz kancellárnak, hogy Románia barátjaként támogatja az ország schengeni csatlakozását.

Marcel Ciolacu: Állandó német katonai jelenlétre van szükség Romániában.

A sajtótájékoztatón arról kérdezték, mit remél a vilniusi NATO-csúcstól a szövetség keleti szárnya megerősítésének tekintetében.

Remélem, hogy minél hamarabb állandó lesz a német katonák jelenléte Romániában. Nyilvánvaló, hogy ez egy hosszan tartó konfliktus lesz – felelte Ciolacu. Hozzátette, mindenki a konfliktus lezárását várta az ukrán offenzívától, de ez nem volt lehetséges.

Forrás: Agerpres


július 5, 2023