• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Továbbra is kérdéses, hogy kormányon marad-e az RMDSZ

A pártokkal folytatott mai konzultációk után, várhatóan a kora délutáni órákban jelöli Klaus Iohannis államfő Marcel Ciolacut a miniszterelnöki tisztségre – írja a maszol.ro hírportál.

Az egyik legnagyobb meglepetést Bogdan Aurescu jelenlegi külügyminiszter tervezett lecserélése jelentheti. Értesülések szerint a Nemzeti Liberális Párt Luminița Odobescu államfői tanácsadót jelöli a tárca élére. A külügyi tárca élén történő váltásról az államfő döntött.

Médiaértesülések szerint az eddig Cseke Attila által vezetett fejlesztési tárca Adrian Veștea, a Brassó Megyei Tanács jelenlegi elnökének irányítása alá kerül. A Digi24 hírportál információi szerin az új kabinetben az igazságügyi minisztérium élére Bodgan Mateescu Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács volt elnöke kerül.

Nicolae Ciucă a Nemzeti Liberális Párt elnöke kijelentette, az új miniszterek az általa vezetett kormányban dolgoztak. Mint fogalmazott, az értékelések alapján néhányuk be fog kerülni az új kabinetbe, a többi tisztségre pedig javaslatokat fognak kidolgozni, amelyekről ma szavaznak a Politikai Elnökségben, hogy olyan minisztereket jelölhessenek, akik rendelkeznek a kormányprogram célkitűzéseinek megvalósításához szükséges szakmaisággal.

Azt is elmondta, hogy ma megbeszélést folytatnak az RMDSZ-el arról, hogy a párt csatlakozik-e a kormányhoz vagy sem. Hangsúlyozta, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke jelezte hajlandó még egy egyeztetést folytatni az RMDSZ-el.

Az RMDSZ küldöttségével folytatta ma a miniszterelnök-jelöltről szóló konzultációsorozatot Klaus Iohannis államfő.

Az elnöki hivatalban zajló megbeszélésen részt vesz Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Cseke Attila, Tánczos Barna és az államfő tanácsosai. Az államfő ma délelőtt a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának küldöttségével konzultált elsőként a miniszterelnök-jelölt személyéről a Cotroceni-palotában. Klaus Iohannis a későbbiekben a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Románok Egyesüléséért Szövetség küldöttségét is fogadja.

Legkésőbb ma este kiderül, hogy kormányon marad-e az RMDSZ-jelentette ki ma Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke.

A politikus kijelentette, hogy az új kormányban a liberálisoknak jutó minisztériumok egy részét a jelenlegi tárcavezetők fogják irányítani, a többi miniszteri tisztség várományosáról pedig a nap folyamán döntenek. Közlése szerint a Nemzeti Liberális Párt vezetősége ma kiértékeli a párt jelenlegi minisztereinek teljesítményét, és ennek alapján dől el, hogy ki őrizheti meg a tisztségét a következő kormányban. A többi tárcavezetői posztra több jelölt közül választják ki a legalkalmasabb személyeket – magyarázta.

Hozzátette, az új kormányról szóló egyeztetések előtt a párt két forgatókönyvvel számolt. Az egyik szerint a felek tiszteletben tartják a koalíciós megállapodást, a másik szerint újra elosztják egymás között a minisztériumokat. Jelenleg mindkét forgatókönyv egy-egy változata terítéken van – jelentette ki a Nemzeti Liberális párt elnöke, hangsúlyozva, hogy az RMDSZ-szel folytatandó tárgyalásokon a miniszterelnöki tisztség várományosa, Marcel Ciolacu is részt vesz.

Forrás: Maszol/Digi24/Agerpres


június 13, 2023