• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Megérkezett Magyarországra Ferenc pápa

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápát a Sándor-palota előtti téren péntek délelőtt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek, delegációjának tagjait. Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába.

Ferenc pápa 2023. április 28-30-ai apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban összesen hat – pénteken, szombaton és vasárnap is két-két – élő közvetítés lesz látható, hallható.

Orbán Viktor négyszemközti megbeszélést folytatott Ferenc pápával.

Orbán Viktor magyar kormányfő a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte, ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Abban a világban, amelyben élünk, végig kell néznünk, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak – fogalmazott Ferenc pápa ma a budapesti Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozva.

Hangsúlyozta, a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre. Az egyházfő kifejtette, a huszonhét nemzetet tömörítő Európában olyan harmóniára, egészre van szükség, amely nem nyomja agyon a részeket, és olyan részekre, amelyek jól illeszkednek az egészbe.

Hozzátette, olyan személy- és emberközpontú Európára van szükség, ahol hatékony születés- és családpolitika működik. A pápa ugyanakkor méltatta Magyarország jelenlegi családpolitikáját is. Novák Katalin magyar köztársasági elnök kijelentette, a magyarok a béke emberét látják Ferenc pápában A magyar államfő köszönetet mondott Ferenc pápának azért, hogy bátorítja és megerősíti a nőket a családalapításban, a gyermeknevelésben.

Szombaton magánlátogatást tesz a pápa a Batthyány-Strattmann László Gyermekotthonban.

Ferenc pápa magánlátogatást tesz szombaton a budapesti Batthyány-Strattmann László Gyermekotthonban, majd találkozik a szegényekkel és a menekültekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol beszédet intéz hozzájuk.

A szentatya ezt követően a Rózsák terén található görögkatolikus templomba is ellátogat, ahol közösen fog imádkozni a jelenlévőkkel. Délután találkozik a fiatalokkal a Papp László Sportarénában, és beszédet mond nekik. Mai utolsó hivatalos programjaként a Nunciatúrán magánprogram keretében találkozik a magyar jezsuita provincia tagjaival. Holnap Ferenc pápa vezetésével szentmise lesz a Kossuth téren, amelyen a pápa homíliát mond, majd a szentmise végén a Regina Coeli imádságot tartja.

Tematikus személyes bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta.

Ferenc pápa péntektől vasárnapig tartó magyarországi apostoli látogatásának tiszteletére tematikus személyes bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta.

A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk. Ez a mottó olvasható a hat bélyegből álló tematikus személyes bélyegív címletein is. A bélyegújdonságon Ferenc pápa fotója látható, amely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia engedélyével kerülhetett a címletekre – áll a közleményben. A Magyar Posta kiemelte: a nagy érdeklődésre tekintettel az eredetileg tervezett 3000 példány helyett 5000 példányban készül.

A közlemény emlékeztet: a pápa tematikájú bélyegek Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is igen népszerűek. A posta 2014-ben két bélyegképet tartalmazó alkalmi bélyegblokkon emlékezett meg XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatásáról, míg 2005-ben szintén alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékeztek II. János Pál pápára. 1991-ben II. János Pál pápa magyarországi látogatása kapcsán szintén adott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta – idézi fel a közlemény.

Forrás: MTI


április 28, 2023