• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Romániába látogatott a lengyel kormányfő

Katonai tiszteletadással fogadta kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök a Victoria-palotában a hivatalos romániai látogatáson tartózkodó Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt.

A két miniszterelnök a román és a lengyel kormány együttes ülése után kétoldalú megállapodások aláírásán vesz részt. Az eseményen a lengyel és a román sportminisztérium egyetértési nyilatkozatot, a lengyel állami tűzoltóság és román belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya pedig együttműködési nyilatkozatot ír alá a polgári védelem területén. Az esemény végén a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tart.

Megnőtt a közép- és kelet-európai régió szerepének jelentősége.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának körülményei között megnőtt a közép- és kelet-európai régió szerepének jelentősége – jelentette ki kedden Bukarestben Mateusz Morawiecki.

A lengyel kormányfő Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt a Román Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartott román-lengyel gazdasági fórumon vett részt. Kifejtette: reményei szerint ‘Ukrajna győzelme és a béke megteremtése’ után Románia, Lengyelország és Ukrajna közös gazdasági, befektetési és katonai együttműködési stratégiákat dolgozhat ki.

Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott, hogy Lengyelország ‘nagyon nagy szövetségesének’ tekinti Romániát a közös érdekekért folytatott küzdelemben. Kijelentette, hogy szerinte ez a két ország korábban hosszú ideig a Nyugat és a Kelet bábja volt.

Természetesen nem lehet összehasonlítani a Nyugat részéről érkező nyomást a keleti nyomással. De fel kell ismernünk, hogy az átalakulás, a kapitalizmus első naiv évtizedei egy olyan időszakot jelentettek, amelyben minket Nyugat-Európa nagyrészt a saját céljaira használt fel. Romániából és Lengyelországból is sokan távoztak külföldre. Most százezrek térnek vissza Lengyelországba, történelmünk során először – mondta a lengyel kormányfő.

Kifejtette, hogy Lengyelországnak és Romániának nem kellene szófogadóan az Európai Unióra hallgatni, mert nem mindig a legjobb megoldásokat kínálja a két ország számára. Példaként említette a mobilitási csomag néven ismert uniós reformot és az ideiglenesen másik EU-országba kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályokat, amelyek szerint jelentős csapást mértek a román és a lengyel gazdaságra.

Beszéde végén Mateusz Morawiecki kiemelte, hogy Lengyelországnak és Romániának együtt kell küzdenie az egységes európai piacon történő szolgáltatásnyújtás szabadságának kiteljesítéséért.

A lengyel miniszterelnököt délután fogadják a Cotroceni-palotában, ahol hivatalos tárgyalásokat folytat Klaus Iohannis államfővel.

Forrás: Agerpres


március 28, 2023