• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: RMDSZ

Erdély-szerte megemlékeznek a 48-as forradalomról

Marosvásárhelyen kétnapos rendezvénysorozatot szerveznek.

Kétnapos rendezvénysorozatot szervez az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Marosvásárhelyért Egyesület az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére.

A rendezvénysorozat holnap kezdődik Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében, ahol a kokárdakészítés, népdaloktatás és mesemondás mellett, Petőfi-szobrokról szóló fényképkiállítás is nyílik, valamint egy Szendrey Júliáról szóló pódiumműsor és katonadalok is várják az érdeklődőket.   A megemlékező ünnepségre március 15-én 16 órától kerül sor a Postaréten, a Székely Vértanúk Emlékművénél.

Az eseményen fellép a Maros Művészegyüttes, a forradalmat megidéző, Varga János által rendezett rövid előadásával, és a Marosvásárhelyi Válogatott Vegyeskar. A marosvásárhelyi Felsővárosi Református Egyházközség Nőszövetsége 1848 darab Kossuth-kiflivel vendégeli meg a résztvevőket.

Ezt követően, 19 órától a Könyv és gyertya díj-átadó ünnepségére kerül sor ugyancsak Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota nagytermében. A kilencedik alkalommal megszervezett eseményen nyolc Maros megyei személyt tüntetnek ki, akik életük, munkásságuk során kiemelkedő módon segítették a magyar közösséget. A díjátadó-ünnepséget a Csík Zenekar koncertje zárja.

Székelyudvarhelyen a déli harangszóval egyidőben kezdődik a hagyományos Márton Áron-téri ünnepség.

A nyitányt megelőzően zajlik a koszorúzás a Vasszékely szobornál, majd a Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulása és díszszemléje következik. A történelmi egyházak képviselőinek imája és áldása után szavalatok, zeneszámok, és ünnepi beszédek hangzanak el, az eseményen köszönti a jelenlévőket Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Számos, gyermekeknek, fiataloknak szóló ünnepi foglalkozás is zajlik ma Székelyudvarhelyen, ezek helyszínei a Művelődési Ház, az Udvarhely Néptáncműhely próbaterme, illetve a Városi Könyvtár. Kora este, 19:00 órától pedig ismét benépesül a Márton Áron tér, ahol a harmadik alkalommal megrendezett Forradalom.ma rendhagyó emlékműsort tekinthetik meg az érdeklődők.

Az idei produkció Tóth Árpád rendezésében, a Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Tamási Áron Gimnázium kórusának, a Vox Gimiensisnek koprodukciójában valósul meg. A városközpontban ma útlezárásokra lehet számítani, a déli központi ünnepség idején a városi buszok sem közlekednek.

Csíkszék számos településén tartanak megemlékezést.

A nyergestetői megemlékezés délután 3 órakor kezdődik. Az ünnepélyes zászlófelvonásnál a Csíkszéki Mátyás és a Gál Sándor huszáregyesületek, illetve a Csíkkozmási Tuzson János Fúvószenekar működik közre. A himnuszok eléneklése után beszédet mond Szántó László, Kozmás polgármestere, Tuzson Bence kormányzati államtitkár, valamint Hajdu Gábor parlamenti képviselő; az ünnepségen részt vesz Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Csíkszeredában a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdődik az ünnepség.

Csíkszeredában a március 15-ei ünnepségsorozat 11 órakor kezdődik a Petőfi Sándor Általános Iskolában. 12 órától az emlékezet helyei: Ünneplési gyakorlatok március 15-én címmel dr. Bodó Julianna, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi professzora tart interaktív előadást a Petőfi kávéházban, melyre elsősorban 9–12.-es diákokat várnak. 17 órakor kezdődik a koszorúzás a Gál Sándor-szobornál.

Itt a Gerendely férfikórus működik közre és a koszorúk elhelyezését követően felvonulás indul a Vár térre, a nemzeti ünnep központi helyszínére, ahol 18 órakor kezdődik a program. Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes, az RMDSZ elnöke a Mikó-vár előtti téren mond ünnepi beszédet. A Csíki Moziban 20 órakor kezdődik a Csíki Kamarazenekar ünnepi hangversenye.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani Sepsiszentgyörgyön.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepi felvonulások miatt március 15-én, szerdán forgalomkorlátozásra kerül sor a következő útszakaszokon: 14:00 órától lezárják a Román Hadsereg utcát a Szabadság tér irányában majd 14:30 órától lezárják a Stadion utcát a szabadság tér irányában. Továbbá szerdán 15:30 és 18:00 óra között lezárják a forgalmat a Szabadság utcában és a Gróf Mikó Imre utcában, a közterületi parkolókat kedd este 19:00 órától már nem lehet használni.

Szentegyházán a Szent András-templomban kezdődnek az ünnepi programok.

Szentegyházán délelőtt tizenegy órától a Szent András-templomban ünnepi szentmisével kezdődnek a március 15-i programok. Megemlékezést tartanak a templom előtti téren, ahol köszöntőt mond Opra Erika tanítónő, Lőrincz Csaba polgármester, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője. A háborúban elesettek emlékművénél fognak koszorúzni.

Délután egy órától a Jézus Szent Szíve-templomban kezdődik szentmise, majd ezt szintén ünnepi megemlékezés követi az egyházi épület előtt. A koszorúzást a Milleniumi emlékműnél tartják. A napot a Szentegyházi Gyermekfilharmónia ünnepi hangversenyével zárják délután hat órától a Gábor Áron Művelődési Házban.

Szépvízen többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg.

A megemlékezés első rendezvénye ma, hétfőn 18 órától lesz a szépvízi polgármesteri hivatal pincetermében, ahol Pál-Antal Sándor történész, marosvásárhelyi levéltáros könyvét mutatják be. A szerző Csík-, Gyergyó- és Kászonszék 1848–49-ben című könyve 2022-ben, a Csíkszereda Kiadóhivatalnál jelent meg. A kötetet dr. Nagy József történész mutatja be, majd beszélget a szerzővel.

Erdővidéken is megemlékeznek a szabadságharcról.

Március 15-én 11 órától Köpecen, 12.30 órától Baróton és 14 órától a véceri keresztútnál lesznek megemlékezések, majd ezt követően este 19 órától a baróti művelődési ház nagytermében a BUJKA énekegyüttes ünnepi előadására kerül sor. A szervezők arra kérik az ünnepségeken részt venni szándékozó lakosságot, ha tehetik népviseletben jelenjenek meg, illetve hozzanak magukkal településtáblákat, székely- és magyar zászlókat.

Fehér megyében minden magyarlakta településen emlékünnepségeket tartanak.

Az RMDSZ hagyományos rendezvényére, a Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztiválra szombaton, március 18-án kerül sor Bethlenszentmiklóson, ahol az ünnepi ökumenikus istentiszteletet követően, a megye összes magyar néptánccsoportja felvonul a falu utcáin, majd fellépnek a művelődési otthonban.


március 13, 2023