• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Ismertették az oktatási reformcsomag tervezetét

Románia strukturális reformot hajt végre az oktatási rendszerben a Ligia Deca szaktárcavezető által tegnap ismertetett törvénycsomaggal – jelentette ki Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a közoktatást, illetve a felsőoktatást szabályozó két törvénytervezet az oktatás terén hagyományokkal rendelkező és nemzetközi szinten jó eredményeket elért európai országokban alkalmazott irányelveket, praktikákat vezet be.

A két jogszabályjavaslat a Képzett Románia projektből már ismert alapelvekre épül: az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés, az iskolaelhagyás megelőzése és leküzdése, a teljesítmény és a minőség támogatása az oktatási folyamatban – hangsúlyozta Nicolae Ciucă. A kormányfő azt tartja a legfontosabbnak, hogy a teljes oktatási rendszer középpontjában a tanulók, illetve a hallgatók álljanak.

Az új törvény egyértelmű eljárásokat tartalmaz az iskolai agresszió eseteire.

Az új oktatási törvény tervezete egyértelmű eljárásokat tartalmaz az iskolai agresszió eseteire és a tanulók elleni erőszakkal gyanúsított tanárok nem folytathatják oktatói tevékenységüket mindaddig, amíg helyzetüket nem tisztázzák – jelentette ki Ligia Deca tanügyminiszter.

A törvénytervezet egyértelműen leszögezi, hogy milyen módon kell jelenteni és kezelni az illetékes intézményekkel együttműködve az iskolai agresszió különféle formáit – beleértve a zaklatást is. Ennek érdekében növelni szeretnék a nevelési tanácsadással foglalkozó megyei központok, illetve az iskolai tanácsadók szerepét és felelősségét az iskolai erőszak megelőzésében és kezelésében, tanácsadást biztosítva nem csupán az áldozatoknak, hanem az agresszoroknak is.

A tanárok képzési programokon vehetnek részt, hogy megtanulják kezelni és megelőzni az ilyen helyzeteket, de a szülőknek is szerveznek hasonló tanfolyamokat – tájékoztatott az oktatási miniszter. Ligia Deca szerint újdonságnak számít, hogy a tanulók ellen elkövetett erőszakkal meggyanúsított tanárok, a vizsgálat ideje alatt nem mehetnek be tanítani az osztályokba, viszont bérjogosultságukat megőrzik, mert a munkához való jogtól nem foszthatják meg őket. Amennyiben pedig a pedagógust a vizsgálat nyomán vétkesnek találják, a tett súlyosságától függően akár fel is bonthatják munkaszerződését – hangsúlyozta a miniszter.

Az elvégzett szakhoz igazodó érettségi vizsgát vezetnének be.

Az új tanügyi törvény tervezete az elvégzett szakhoz igazodó érettségi vizsgát vezetne be, ugyanakkor kiegészítő vizsgát tenne kötelezővé, amely a vizsgázók alapismereteit mérné fel a szaktól eltérő területen – jelentette be a tanügyminiszter.

Ligia Deca az új oktatási törvények tervezetének bemutatásakor azt mondta, az érettségi vizsgákat az egyes szakokhoz igazítják, a műszaki gimnáziumokban például műszaki profilú érettségi lesz. A fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése érdekében két idegen nyelvből tesznek majd kompetenciavizsgát, a kijárt órák számának függvényében különböző szinteken. Bevezetnek továbbá egy kiegészítő jellegű vizsgát, amely az alapismereteket méri fel a szaktól eltérő területen.

A humán szakosok alapműveltségét tehát választás szerint matematikából vagy természettudományból mérik fel, a reál szakosokét pedig történelemből, logikából, filozófiából vagy pszichológiából. Ezen a vizsgán nem adnak jegyet, csak ‘sikerült’ vagy ‘sikertelen’ minősítést. További újítás, hogy a két idegen nyelv, a digitális kompetenciák és a szakot kiegészítő komplementer kompetenciákat felmérő vizsgákat tanév közben is le lehet majd tenni, így a nyári, illetve őszi érettségi időszakra kevesebb vizsga marad.

Az új törvény az ösztöndíjak emelését is előírja.

Ligia Deca tanügyminiszter elmondta, a tervezet szerint az érdemösztöndíj havi 200 lejről 450 lejre nő. A teljesítmény-ösztöndíjat kiválósági ösztöndíjnak fogják nevezni, és azok részesülnek benne, akik az országos vagy a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazást érnek el.

Az országos tantárgyversenyeken nyert díjért havi 700 lejt, a dobogós helyezésekért havi 1000 lejt kapnak a diákok. Azok a diákok, akik az országos sportszövetségek által szervezett olimpiai sportágakban érmet nyernek, érdemösztöndíjat kapnak – számolt be a tanügyminiszter.

Forrás: Agerpres


február 28, 2023