• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: AFP/Fadel Senna

Egy éve kezdődött az ukrajnai háború

2022. február 24-én az orosz hadsereg három irányból is támadást indított a szuverén Ukrajna területe ellen: délen a Krím-félszigetről, keleten a hivatalosan Ukrajna részét képező, de 2014 óta de facto valamennyire önálló szeparatista luhanszki és donyecki „népköztársaságokból”, illetve északról Belarusz irányából.

Egy éve zajlik az orosz-ukrán háború. Ezzel együtt a pedig egyre inkább kibontakozik egy átalakuló világrend, amelynek a jelei már a háború előtt látszottak. Ez a világrend szinte biztosan nem lesz egy egy pólusú világrend, hanem egy olyan, amely szuperhatalmi vákum jeleit fogja viselni. Ebben a rendszerben drágább lesz az élet, aminek következményeképpen a gazdasági láncok kiszervezése megszűnik, továbbá visszakerülnek helyi szintekre, vélekedett dr. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő.

A háború hatásai leginkább Kelet-Közép Európában érződnek. Az itteni országok érzik legjobban a fenyegetést és éppen ezért ők azok, akik a leginkább el akarják érni azt, hogy az Európai Unió és a NATO támogassa Ukrajnát. Jelen álláspont szerint ez egészen addig megfog történni, ameddig az ukránok akarnak harcolni, ők pedig a nemzetállamukért harcolnak, ezért borítékolható, hogy a háború elhúzódik. Az csak tovább nehezíti a helyzetet, hogy az oroszok számos megállapodást megszegtek, így feltehetően az ukránokat egy egyszerű békeszerződés nem elégíteni ki, igényelni fognak valamilyen garanciát arra vonatkozóan, hogy ez még egyszer ne történhessen meg, nyomatékosította dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének a vezetője.

A háborúnak és az ennek következtében bevezetett szankcióknak számos gazdasági hatásuk van, amelyeket az átlagemberek megéreznek. Ugyanakkor nem elhanyagolható tény az sem, hogy az energiaárak emelkedése már a háború előtt elkezdődött. Viszont az inflációs hatás, az ár nyomás Románia tekintetében a tavaly február 24-e óta megkétszereződött, emelte ki Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja.

Oroszország a háború kirobbanásakor feltehetően abban bízott, hogy sikerül meggyengíteni, megtörni az Európai Unió és a NATO egységét. Egy évvel a háború kitörése után elmondható, hogy ez nem sikerült, ami egy sikerként könyvelhető el a nyugat számára. Ahhoz, hogy ez a jövőben is megmaradjon bölcsességre, egyeztetésre, mások szempontjainak figyelembe vételére és kompromisszumkészségre van szükség, nyomatékosította dr. Szenkovics Dezső geopolitikai elemző.

 

A háború egy összetett dolog. Az elmúlt egy év történéseit nem lehet teljeséggel összefoglalni egy televíziós műsorban, valamint egy kerekasztalbeszélgetés formájában sem. Azonban fontos, hogy az emberek kapjanak egy jobb rálátást a háborús helyzetre, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az érdeklődők tudjanak találkozni a szakemberekkel és tehessék fel nekik a kérdéseiket, fogalmazott Szepessy Előd, az Erdélyi Magyar Televízió főszerkesztője.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd


február 24, 2023