• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Bukaresti Kilencek: Ukrajna jövője Európában

A Bukaresti Kilencek vezetői tegnap este közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kijelentik, hogy a NATO biztonságára nézve Oroszország jelenti a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetést. A polgáraik és területük védelme érdekében pedig a szövetségesek készek növelni katonai jelenlétüket a keleti szárnyon fekvő országokban.

A Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország állam- és kormányfői által elfogadott nyilatkozatban leszögezik, hogy a NATO védelmi szövetség. Emlékeztetnek arra, hogy a madridi csúcstalálkozón megállapodtak egy olyan előretolt védelemről, amely erős, több területre kiterjedő és harcra készen álló erőkkel rendelkezik. A B9 vezetői megerősítik elkötelezettségüket a nyitott kapuk politikája mellett, emlékeztetve arra, hogy Madridban meghívták Finnországot és Svédországot a szövetséghez való csatlakozásra.

A Bukaresti Kilencek állam- és kormányfői a leghatározottabban elítélték Oroszország agresszív háborúját.

Hangsúlyozzák, hogy az atrocitásokért és háborús bűnökért felelősöket el fogják számoltatni tetteikért. A Varsóban tegnap este elfogadott közös nyilatkozat szerint a Bukaresti Kilencek eltökéltek abban, hogy továbbra is nemzetközi nyomást gyakoroljanak Oroszországra és elítélik mindazokat, akik aktívan elősegítik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

A B9 vezetői a nyilatkozatban azt is kijelentik, hogy Ukrajna jövője Európában van, és hogy határozottan támogatják Ukrajna euroatlanti törekvéseit. A B9 állam- és kormányfői jelzik, hogy készek szorosan együttműködni és támogatni partnereiket – a Moldovai Köztársaságot, Grúziát, Bosznia-Hercegovinát -, ugyanis a szövetség keleti és déli részén ők vannak a leginkább kitéve a destabilizáció kockázatának és a Kreml rosszindulatú befolyásának.

Klaus Iohannis államfő azt mondta a Bukaresti Kilencek varsói rendkívüli ülését követően, hogy Románia kész minden forgatókönyv esetén támogatni a Moldovai Köztársaságot.

Rámutatott arra, hogy a moldovai állampolgárok fenyegetve érzik magukat, ha informatikai támadások veszélyéről hallanak. Romániának és a romániai lakosságnak pedig támogatásáról kell biztosítania a Moldovai Köztársaságot. Múlt héten Maia Sandu moldovai elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij olyan forgatókönyvet vizonáltak, hogy az oroszok puccsot kísérelnének meg Chișinăuban és a hatalom átvétele után a Moldovai Köztársaságból is támadhatnák Ukrajnát. Dorin Recean frissen kinevezett moldovai miniszterelnök az előző nap számolt be azokról az orosz tervekről, amelyek szerint a főváros, Kisinyov repterét el akarják foglalni az oroszok, hogy csapatokat tudjanak oda szállítani.

Forrás: Agerpres


február 23, 2023