• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Agrárakadémiát

A Maros megyei gazdák számára szervezte meg a megyei RMDSZ és a MIET (Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács) a 11. Agárakadémiát. Az események a kelementelki Kulturalis Központ adott otthont, február 3-án.

Maros megye Románia egészének kicsi leképzése, ahol rengeteg termőföld van, ezért is kiemelten fontos, hogy a gazdák tisztában legyenek a lehetőséggel és az új technológiákkal, fogalmazott Birtalan István, a 11. Agrárakadémia főszervezője, a MIET elnöke.

Maros megyében is kiemelten fontos a gazdák támogatása. Az utóbbi években rengeteget fejlődött a mezőgazdaság, de ez nem ad okot a hátra dőlésre.

Továbbra is tájékoztatni kell a gazdákat, meg kell velük ismertetni a lehetőségeket azért, hogy még jobb körülmények között tudják tovább folytatni a munkájukat és ezáltal megőrizzék a közösségeinket, mondta Kovács Mihály Levente, Maros megye Tanácsának alelnöke.

Az Agrárakadémián bemutatták a Nemzeti stratégiai tervet is, amely több ponton is segítheti a gazdákat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a székelyföldi gazdák élnek a pályázati lehetőségekkel, viszont fontos, hogy első kézből tudjanak a pályázatokról, támogatásokról, annak érdekében, hogy a lehető legjobban tudják tovább építeni a gazdaságukat, mondta dr. Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Március elsejétől a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete újra szervezi a falugazdász hálózatot. Ezen személyeknek az a feladata, hogy mind a termelés és tenyésztés, mind a feldolgozás, értékesítés és mind a támogatás témakörökben is tudják segíteni a gazdákat.

A fő kérdés az, hogy jobbá tudtuk-e tenni a székelyföldi gazdák életét és egyenként tudtunk-e számukra segítséget nyújtani, fogalmazott Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének ügyvezető elnöke.

Egyszerűsített eljárásban történhet a telekkönyvezés, azt követően, hogy kihirdetik az erre vonatkozó törvényt. Ez mind a beltelekek, mind a kültelekek esetében nagyban megfogja könnyíteni a folyamatot, illetve segít a tulajdonosoknak abban, hogy a visszaigényt, de eladott földek törvényesen a nevükre kerüljenek, fogalmazott Császár Károly szenátor a 11. Agrárakadémián.

A mezőgazdasági támogatások tekintetében egy új periódus kezdődik, a 2023-2027-es időszak, ami számos újdonságot hoz a gazdák számára.

Vannak új pályázatok is, vannak viszont olyanok, amelyek csak nevet változtattak. A legjobb helyzetben azon gazdák vannak, akik 50 hektárnál kisebb területen gazdálkodnak, ők tudják lehívni a legtöbb anyagi forrást, mondta Joó Andrea, a Maros Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetés Ügynökség (APIA) tanácsosa.

A drónok egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdaságba, hiszen egyrészt hatékonyabbak, másrészt olyankor is lehet velük dolgozni, amikor például a traktorok beragadnak az eső utáni lágy földbe. Továbbá sokkal kisebb az üzemeltetési költségük is.

Erdélyben, Székelyföldön is egyre több gazdaságban jelennek meg a mezőgazdasági drónok, ebben viszont szerepe van a népszerűsítésüknek is, mondta Lunka Attila, az APIA Drone Tech eladási igazgatója.

Kelet-Európában tombol a sertéspestis. Romániában is számos gócpont van, ezzel szemben a székelyföldi megyék jól állnak, például Maros megyében mindössze egy fertőzött pont van.

A sertéspestis megelőzéséről, felismeréséről és az ilyenkor kötelező eljárásokról számolt be rádiónknak Dr. Mihály Zoltán, a Maros megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) igazgatója.

A 11. Agrárakadémián az erdősítési programok is terítékre kerültek. Az ezekkel kapcsolatos információkról, tévhitekről és támogatási formákról számolt be előadását követően Porzsolt Levente, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium tanácsosa.

A környezetvédelem és a mezőgazdaság rokon területek, hiszen kölcsönösen kell segítsék egymást. Bár sokszor úgy tűnhet, hogy a környezetvédelmi szabályozások megnehezítik a mezőgazdaságban dolgozók életét, fontos tisztában lenni azzal, hogy a földek állapota, a vizek tisztasága egy elengedhetetlen tényező, amire mindenkinek oda kell figyelnie.

Nem szabad hagyni, hogy szemét vagy mezőgazdaságban használatos szer, valamint annak a csomagolása bekerüljön az erdőkbe, vizekbe, mert ezek beláthatatlan károkat okozhatnak, nyomatékosította Tánczos Barna, Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti miniszter, aki beszámolt az újonnan létesülő hulladékgyűjtő pontokról is.

Összeállította: Nagy-Bodó Szilárd


február 6, 2023