• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: Ylva Johansson Facebook oldaláról

Az EB szerint készen állunk a schengeni csatlakozásra

Az Európai Bizottság számba vette a schengeni szabályok alkalmazása terén elért eredményeket, és megállapította, hogy Bulgária, Románia és Horvátország készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító övezetnek – közölte a belügyekért felelős uniós biztos.

Ylva Johansson brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, mivel Bulgária, Románia és Horvátország évek óta jelentősen hozzájárul a térség megfelelő működéséhez, az Európai Unió Tanácsának minden további késedelem nélkül meg kell hoznia a szükséges határozatokat a három érintett uniós tagállam schengeni csatlakozásához. Emlékeztett: noha a három országot részben már kötik a schengeni szabályok, az uniós belső határellenőrzéseket még nem szüntethették meg, és ezért nem élvezik teljes mértékben azokat az előnyöket, amelyek a térséghez való csatlakozással járnak.

Az uniós bizottság közleménye Bulgáriával kapcsolatban kiemelte, az ország bizonyította, hogy rendelkezik az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosításához, a nemzetközi védelemhez való hozzáférés szavatolásához és a visszaküldés tilalma elvének tiszteletben tartásához szükséges szabályrendszerrel. Románia esetében azt írták, az ország magas színvonalú és erős határigazgatással rendelkezik, az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni küzdelem területén jól teljesít.

Horvátországgal kapcsolatban azt emelték ki, hogy az ország maradéktalanul teljesítette a belső határellenőrzések nélküli schengeni térséghez való csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Zágráb jelentős erőfeszítéseket tett annak biztosítására, hogy a külső határok ellenőrzése megfeleljen az alapvető jogokkal kapcsolatos kötelezettségeknek. Az Európai Unió Tanácsának cseh elnöksége irányításával a bel- és igazságügyi tanács december 8-án fog szavazni Bulgária, Románia és Horvátország teljes körű részvételéről a belső határellenőrzések nélküli schengeni térségben – tette hozzá az Európai Bizottság. A schengeni övezetnek 22 uniós ország, valamint 4 nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein tagja.

Nicolae Ciucă: Románia készen áll arra, hogy  a schengeni térség tagja legyen.

Románia készen áll arra, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek és a schengeni térség tagjává váljon – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök, miután az Európai Bizottság felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozását lehetővé tevő döntéseket.

Nicolae Ciucă szerint az ország már 2011 óta teljesíti a csatlakozás technikai követelményeit, készen áll arra, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek és a schengeni térség tagjává váljon. ‘Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra’ – nyilatkozta a jelentésről mai sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos.

Adina Vălean uniós biztos kijelentette, hogy nagyon pozitív értékelés született Románia schengeni csatlakozásáról.

Adina Vălean arról számolt be, hogy „az értékelés nagyon pozitív, soha nem volt példa arra, hogy ilyen magasztalóan szóljanak egy ország felkészültségéről” – fejtette ki az uniós biztos a Digi24-nek adott nyilatkozatában. Romániát illetően méltatják a határinfrastruktúrát, a határőrök szakmaiságát és elhivatottságát, valamint az ország hozzájárulását az ukrajnai háború okozta krízishelyzet feloldásához – tette hozzá. Corina Creţu európai parlamenti képviselő, volt uniós biztos Facebook-bejegyzésben üdvözölte az Európai Bizottság döntését, rámutatva, hogy most már valós esély van arra, hogy az Európai Unió Tanácsa év végéig megszavazza Románia belépését az övezetbe.

Forrás: MTI


november 16, 2022