• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Elrajtolt a 8. Digitális Székelyföld Konferencia

Tegnap kezdődött a Digitális Székelyföld Konferencia nyolcadik kiadása, amelynek idén Csíkszereda ad otthont. Az esemény egyik célja, hogy összegyűjtse az erdélyi informatikusokat, hiszen ez többek között új közös projektek elkezdésére is lehetőséget teremt.

Ezen túlmenően a résztvevők különféle érdekes előadásokat hallgathatnak meg, idén pedig egy mesterséges intelligencia által kigenerált képkiállításra is sor került, ismertette a részleteket Derzsi László, a Digitális Székelyföld Konferencia főszervezője.

A Digitális Székelyföld Konferencia az IT Plus Cluster legnagyobb rendezvénye, ahol idén több, mint 200 informatikus vagy az IT szakmához közeli személy vett részt és már első nap az volt tapasztalható, hogy születnek új ötletek, elindulnak új projektek.

A Digitális Székelyföld egy vándor rendezvény így a szervezők már most azon gondolkoznak, hogy jövőben hol szervezzék meg, illetve mi legyen a jövő évi központi téma az idei művészet és mesterséges intelligencia után. Viszont addig is készül más eseményekkel is az IT Plus Cluster, többek között ezekről is beszámol Simon Károly, az IT Plus Cluster elnöke.

 

Az NFT technológia az elmúlt kevesebb, mint egy évben hódította meg a világot. Azonban maga az elv már régebb létezett, hiszen hasonlóan működnek a hűségkártyák is.

A különbség abban áll, hogy az NFT-k segítségével fel lehet lendíteni a műalkotások felé az igényt, például, ha egy múzeum bocsát ki NFT-ket, cserébe pedig a vásárló kap egy digitális lenyomatot egy képről, illetve azt, hogy évente néhány alkalommal ingyen ellátogathat a múzeumban. Ez pedig ösztönözheti az embereket, hogy látogassanak el, tehát az NFT-k nem fogják átvenni a múzeumok vagy a zenei fesztiválok helyét, vélekedett Szabó András informatikus, akivel a Digitális Székelyföld Konferencián beszélgettünk.

A romániai IT szektorban a fizetések szép lassan eljutnak arra a szintre, ahol Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban vannak. Ennek ellenére is 30-40 százalékos egyes vállalatoknál éves szinten a szakemberek lemorzsolódása. Mindez azért lehetséges, mert egyszerű zsoldosként dolgoznak, megkapják a bérüket, de ezen felül a vállalatokon belül nincs szervezeti kultúra. Az IT cégeknek pedig pont ezen kellene változtatniuk, szem előtt tartva, hogy emberekkel dolgoznak, nyomatékosította Csibi Magor, a World Vision Romania képviselője, akivel a nyolcadik Digitális Székelyföld Konferencián beszélgettünk.

A mesterséges intelligencia utat talált magának a művészetben is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Digitális Székelyföld Konferencia keretében Romániában először 20 olyan képet állítottak ki, amelyet mesterséges intelligencia készített, Nagy Imre nyomán. Az algoritmus lényegében úgy működik, hogy megmutatják neki a festményeket és azok alapján, a stílus elsajátítása után képes lesz új festményeket létrehozni bármilyen témában, mondta W. Szabó Péter informatikus, a kiállítás létrehozója.

Az IT térhódítását már a művészetben sem lehet megállítani. Ezért arra kell törekedni, hogy mind a művészek, mind pedig az informatikusok tudjanak profitálni ebből, kölcsönösen támogatva egymást. Hiszen egy-egy kiállítás apropóján a festő is ismertebbé válik, mert a képanyag az interntere is felkerül, ahol többen rákereshetnek.

A mesterséges intelligencia festészete egy közös projekt kell legyen, amelyikben mindkét tábor részt vesz, vélekedett Bodosi Imre informatikus, Bodosi Dániel festőművész fia, akit a Digitális Székelyföld Konferencián sikerült mikrofonvégre kapni.

Az informatika oktatás az IT térhódítása miatt egyre nagyobb méreteket ölt, azonban kiemelten fontos tényező, hogy az egyetemet elvégzett diákok, friss diplomás szakemberek, hogyan tudnak helyt állni a munkaerő-piacon. Vannak az egyetem mellett különböző kiegészítő programok is, amelyek abban segítenek, hogy a hallgatók sokkal felkészültebben kerüljenek ki az egyetem padjaiból. Az egyik ilyen a Codespring Mentorprogramja is, ami felkészíti a fiatalokat a valódi munkára, mondta Szélyes Levente, a Codespring vállalat ügyvezető igazgatója, akit a Digitális Székelyföld Konferencián kérdeztünk.

 

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd



október 28, 2022