• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Erdély-szerte megemlékeznek az aradi vértanúkról

Az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójára szervez megemlékezést október 6-án, 17:00 órától, a Székely Vértanúk Emlékművénél az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete.

A szervezők arra kérik mindazokat a személyeket és szervezeteket, akik koszorút kívánnak elhelyezni az emlékműnél, hogy szándékukat jelezzék a marosvásárhelyi RMDSZ-nél. Szászrégenben az Üzenet című verses-zenés előadással emlékeznek az aradi vértanúkra csütörtökön délután hattól, az Eugen Nicoară Művelődési Ház nagytermében. Az előadáson fellép a Piccolino gyermekkórus és furulyazenekar, a marosfelfalusi Bíborka néptánccsoport, a Szászrégeni Népszínház Kemény János Társulata, a Csim-Bumm ifjúsági színjátszó csoport, a régeni Járom néptánccsoport nagycsoportja, valamint Virginás Árpád előadó.

Sepsiszentgyörgyön ma koszorúzással emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, az aradi vértanúkról.

Az október 6-i megemlékezésre 15.30-tól a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor. A megemlékezésen beszédet mond Vargha Fruzsina alpolgármester, ezt követően felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a kezdeti tizenhárom kopjafa után immár a huszonötödik kopjafát faragta és adományozta a városnak az aradi vértanúk, illetve a 48-as hősök emlékére.

A Székely Mikó Kollégium diákjai közösen anyaországi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és muravidéki diákokkal az aradi tizenhármak tragikus sorsát és helytállását idéző előadást mutatnak be. A koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után a sepsiszentgyörgyi megemlékezők levonulnak az Erzsébet parkba, a 1848–49-es honvéd emlékműhöz. A megemlékezést Zelenák József evangélikus püspök-helyettes áldása, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalára műsora, a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és kegyeleti virágok elhelyezése zárja.

Kézdivásárhelyen ma 14 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán emlékeznek az aradi vértanúkra.

Közreműködnek a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai és az iskola zenekara. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt. Kovászna városban ma este 6 órától a református templomkertben szerveznek megemlékezést az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. Emlékbeszédet mond: Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő, Balog Zoltán református esperes és Mátyás Károly plébános. Közreműködik a Református férfidalárda, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad és a Havadtőy Sándor cserkészcsapat.

Ma egész nap lehetőség lesz néma főhajtással, gyertya- vagy mécses meggyújtással emlékezni az Aradon kivégzett 13 honvédtábornokra.

A Vár téren kihelyezett arcképcsarnok előtt este 7 órától rövid megemlékezést tartanak, amelyen Timár Sándor, Asztrik ferences atya szól a jelenlévőkhöz. A megemlékezésen közreműködnek: Both Béla tárogatón, Antal Tibor énekes, Szabó Enikő szavalattal, valamint a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület. A megemlékezést követően, este fél 8-tól a Mikó-vár protokolltermében mutatják be Pál-Antal Sándor: Csík-, Gyergyó-, Kászonszék 1848–49-ben című kötetét.

Az aradi vértanúkra emlékeznek ma Székelyudvarhelyen is.

A megemlékező esemény délután 6 órakor kezdődik a Márton Áron téren, ahol a korábbi évekhez hasonlóan Berze Imre szobrászművész alkalmi installációját tekinthetik meg az érdeklődők. Beszédet mond Gálfi Árpád polgármester, és a rendezvényen közreműködnek a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai. A szervező, a polgármesteri hivatal arra kéri a megemlékezésre érkezőket, hogy mindössze egy-egy szál fehér virágot hozzanak magukkal. A művelődési Ház diákok számára szervez ma néhány, az emléknaphoz kapcsolódó programot. Akik legyőzték a halált címmel drámapedagógiai foglalkozást tartanak a szabadságról VIII. osztályosoknak a koncertteremben, az elemi osztályosok pedig katonadalok tanulhatnak. Bejelentkezni a 0266-218147-es telefonszámon lehetséges.

Marosvásárhelyi Rádió


október 6, 2022