• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON

Ligia Decát javasolják tanügyminiszternek a liberálisok

A Nemzeti Liberális Párt Ligia Deca elnöki tanácsadót jelöli az oktatási miniszteri tisztségre – erősítette meg az alakulat politikai bürójának ülése után Nicolae Ciucă pártelnök.

A kormányfő hangsúlyozta, Ligia Deca végig együttműködött az oktatási minisztérium illetékeseivel az új tanügyi törvények tervezetének kidolgozásakor és a közvitájuk idején, ismeri a jogszabályjavaslatokat, és képes folytatni, illetve tartani a törvénycsomag kormánybeli megvitatásának és jóváhagyásának menetrendjét, hogy október végére a parlament elé kerülhessen elfogadásra.

Az oktatási miniszteri tisztségre jelölt Ligia Deca kijelentette, hogy működőképessé fogja tenni az államfő által kezdeményezett Képzett Románia projektet.

A miniszterjelölt megköszönte a PNL bizalmát, emlékeztetve arra, hogy a liberálisok már az első perctől felvállalták a Képzett Románia oktatási projekt megvalósítását. A plágium jelenségéről kijelentette: “az államfő ma reggeli kijelentéseivel és az utóbbi idők összes jogalkotási fejleményével összhangban’ fog eljárni.

Ligia Deca jelenleg Klaus Iohannis oktatásügyi tanácsadója, tanügyi szakpolitikus, a politikatudományok doktora. A Nemzeti Liberális Párthoz közel álló források szerint az alakulat vezetőtestülete ma reggel tette meg javaslatát, amiről tájékoztatják a koalíciós partnereket, a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ vezetőségét, majd Nicolae Ciucă miniszterelnök felterjeszti a javaslatot az államfőnek. Klaus Iohannis várhatóan még ma aláírja az új tanügyminiszter kinevezését. Mint arról beszámoltunk: a plágiumgyanúba keveredett Sorin Cîmpeanu a múlt héten nyújtotta be lemondását.

A minisztériumi illetékeseken kívül Ligia Deca elnöki tanácsadó az egyetlen, aki behatóan ismeri az új oktatási törvények tervezetét és tovább tudja vinni a szakág reformját – jelentette ki ma a volt tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu a Nemzeti Liberális Párt országos politikai bürójának ülése előtt nyilatkozott az újságíróknak. A PNL vezetőtestülete azért ült össze ma, hogy döntsön az új oktatási miniszter személyéről. A múlt héten lemondott tanügyminiszter azt nyilatkozta, Ligia Deca is tagja volt a Képzett Románia projekttel foglalkozó csapatnak, és az új tanügyi törvények tervezetét megszövegező minisztériumi illetékeseken kívül ő az egyetlen, aki behatóan ismeri a két törvényt. Hozzátette “a pillanatnyi politikai érdekeken túlmenően”, ezek a tervezetek az ország jövőjéről szólnak, ezért fontos továbbvinni őket. Sorin Cîmpeanu elmondta: ha a javaslat Ligia Deca lenne, akkor ő két kézzel szavazna rá.

Forrás: Kolozsvári Rádió/Agerpres


október 3, 2022