• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9741 RON
  • USD4.4783 RON
  • GBP5.9502 RON
  • HUF1.2608 RON
Fotó: AFP/John Thys

Megállapodás született az orosz olajimportról

Kedd hajnalban megállapodtak az uniós állam-és kormányfők az orosz olajembargóról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében azt írta, hogy az egyezséggel az EU a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében.

Ez alapján az olajembargó az Oroszországból származó olaj több mint kétharmadára vonatkozik. Magyarország viszont mentesül az embargó alól, legalábbis egyelőre. A zárónyilatkozat szövege szerint a tilalom átmeneti kivétellel nem vonatkozik a csővezetéken szállított nyersolajra, így a Magyarországra irányuló Barátság kőolajvezetékre sem. Az olajszállítás hirtelen megszakadásának esetére pedig, az ellátás biztonságának érdekében vészhelyzeti intézkedésekről is megállapodtak. Ezt szintén Magyarország kérte, arra az esetre, ha az Ukrajnán keresztül érkező vezetékkel történne valami.

Az uniós országok vezetői megállapodtak abban is, hogy az újabb szankciós csomag érinti a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját, melyet kizárnak a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a megállapodást, és közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni. A politikus úgy vélte, hogy a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez szerinte mintegy 45-60 napra lehet szükség, valamint “némi beruházásra”, köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

Az ukrán külügyminisztérium üdvözölte az EU-vezetők politikai döntését az  Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról, de csalódottságát fejezte ki Magyarország álláspontja, az olajembargó ügyében tett kompromisszum miatt – közölte a tárca tegnap hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében.

“A külügyminisztérium csalódottan veszi tudomásul, hogy Magyarország olajembargóval szembeni ellenállása miatt a szankciós csomag elfogadása túl sokáig tartott, és kivételt tett a vezetékes szállítások esetében, de köszöni a partnerek, különösen az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően ez a fontos döntés végül megszületett” – idézett a Jevropejszka Pravda című hírportál a közleményből. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy “az olajembargó felgyorsítja a visszaszámlálást az orosz gazdaság és a katonai gépezet összeomlásáig”.”Az ukrán külügyminisztérium felszólítja az EU-t, hogy haladéktalanul kezdje meg az Oroszországi Föderáció elleni hetedik szankciócsomag előkészítését, amely más orosz exporttermékek tilalmát és egyéb korlátozó intézkedéseket is tartalmaz. Az ukrán fél már benyújtotta az erre vonatkozó javaslatait” – olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.

A józan ész győzelmét jelenti az orosz olajembargó ügyében hozott európai uniós döntés – mondta tegnap Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC brit közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában.

A BBC politikai és közéleti műsorokra szakosodott négyes csatornájának késő esti hírmagazinjában elhangzott interjúban Kovács Zoltán kijelentette: Magyarország nem az Oroszország elleni további szankciók akadályozója, de ezeknek a józan észre kell alapulniuk, és arra a felismerésre, hogy az energiát érintő szankciók esetében vannak korlátai annak, hogy mit lehet megtenni. Hozzátette: ez nem csupán Magyarországra, de több más EU-tagországra is vonatkozik. Az államtitkár szerint az Európai Unió szárazföldi országai – Magyarországon kívül Szlovákia és Csehország is – jelentős mértékben függnek az orosz szállításoktól, és egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy azonnali hatályú szankciókat léptethessenek érvénybe.

Forrás: Euronews/MTI


május 31, 2022