• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Nincs teljes egyetértés a koalíción belül

Maratoni ülést tartottak tegnap a hárompárti kormánykoalíció vezetői – Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt elnökének a kérésére a Nicolae Ciucă vezette kabinet valamennyi miniszterét értékelték.

A találkozó zárt ajtók mögött zajlott, nyilvánosan ismertetett következtetések nélkül, de annyi kiszivárgott, hogy a kormányátalakítás lehetőségét egyelőre kizárta mindhárom párt. A koalíciós ülésről távozó miniszterek egyébként nem arról számoltak be, hogy tevékenységüket értékelték volna. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter például távozásakor azt mondta, koalíciós megbeszéléseket hetente tartanak, és ‘megszokott’ ülésre került sor, amelyen a koalíció működése volt a téma. A Román Rádió arról értesült azonban, hogy ma délutánig minden miniszternek be kell mutatnia azokat a terveket, amelyekkel leküzdheti az előttünk álló nehéz időszakot.

A koalíciós ülés körüli sajtóhíreket nem mulasztotta el kommentálni az ellenzék.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség ideiglenes elnöke bírálatában a teljes kormány menesztését vetette fel. Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormány rosszul kezeli a válsághelyzetet, rekordösszegű kamattal vesz fel kölcsönt, európai uniós pénzektől esik el és semmit nem tesz a nyugdíjreform érdekében. A Mentsétek meg Romániát Szövetség ideiglenes elnöke név szerint említette bírálatában a pénzügyi, az energiaügyi, munkaügyi, egészségügyi, oktatási és a gazdasági minisztert, valamennyiük esetében megnevezve, hogy tevékenységével kapcsolatosan konkrétan mivel nem ért egyet alakulata.

A koalíción belül egyébként nincs teljes egyetértés

Nem ment át a Florin Cîţu liberális pártelnök, szenátusi elnök javaslata, amely a társadalombiztosítási járulék 5 százalékos csökkentésére és az adótörvénykönyv módosítására irányul.

Florin Cîţu, tegnap a parlamenti ülés előtt kitartott amellett, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulás 25 százalékról 20 százalékra történő csökkentése jelentené a megoldást a bérek emelkedésére. Állítása szerint a tb-járulék csökkentése esetén az átlagbérnek megfelelő összeget kereső személy mintegy 317 lejjel nagyobb fizetést kapna. A Szociáldemokrata Párt azonban attól tart, hogy a költségvetési törvénykönyv ilyen jellegű módosítása az állami bevételek csökkenéséhez és a költségvetési hiány növekedéséhez vezetne. Marius Budăi szociáldemokrata munkaügyi miniszter azt mondta, ha a koalíció úgy dönt. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök egy hónappal ezelőtt azt mondta, ő idén semmiképpen nem javasolja az adótörvénykönyv módosítását.

Forrás: RRA


március 22, 2022