• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9745 RON
  • USD4.4568 RON
  • GBP5.9252 RON
  • HUF1.2616 RON

Ma kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások

A Cotroceni Palotában ma megkezdődnek a kormányalakítási tárgyalások. Klaus Iohannis államfő egyeztetésre hívta a politikai pártok képviselőit.

Az államelnök szerint nagy valószínűséggel egy forduló nem lesz elegendő a válság elhárítására, arra szólította fel a politikusokat, hogy felelősen álljanak hozzá a tárgyalásokhoz. A Nemzeti Liberális Párt vezetősége bejelentette, hogy amennyiben nem körvonalazódik egy parlamenti többség, nem nevesítenek miniszterelnököt az államelnökkel való mai tárgyaláson. Ha azonban megvalósul a többségi támogatás, úgy a politikai alakulat ismét Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe. Az ügyvivő gazdasági miniszter, a liberális Dan Vîlceanu szerint az USR-vel alkotott koalíciót nem lehet feltámasztani, amennyiben ezek továbbra is feltételekhez kötik a közös kormányzást.

Az USR visszatérne a koalícióba, és egy tárcavezetői minőségben Florin Cîţu-t is támogatná, miniszterelnökként azonban semmiképpen – nyilatkozta az alakulat vezetője, Dacian Cioloş. A Szociáldemokrata Párt álláspontja nem változott. Az alakulat szerint a válságból való kilábalás egyetlen megoldása az előrehozott választások megszervezése. Romániának stabil kormányra van szüksége, így az előrehozott választások lebonyolításáig egy szakértői kormány kinevezésére van szükség – hangsúlyozzák a szociáldemokraták. Ez utóbbi álláspontra helyezkedett az AUR is, míg az RMDSZ vezetői közölték, nem hisznek abban, hogy az előrehozott választások lennének a megfelelő lépés, szerintük a Liberális – USR – RMDSZ koalíció visszaállítása a célravezetőbb megoldás.

A Parlamenti Pártok ma délelőtt véglegesítik azon álláspontjukat, amelyet az államelnökkel folytatott egyeztetésen képviselnek majd.

Klaus Iohannis felkérésre elsőként a Nemzeti Liberális Párt megy ma délben a Cotroceni Palotába. Ezt követően a Szociáldemokrata Párt és az USR küldöttségét fogadja az államfő. A sort az AUR majd az RMDSZ folytatja, a kisebbségek parlamenti képviselete pedig zárja. Az államelnök szerint nagy valószínűséggel egy tárgyalási fordulóval nem hárul el a válság, ugyanis nem körvonalazódik egyetlen olyan koalíció sem, amely átvehetné a kormányzást. A Nemzeti Liberális Párt képviselete szerint a feszültségek enyhítése érdekében ésszerűbb az, ha egyelőre nem nevesítenek kormányfőjelöltet. Azonban ha megalakul egy parlamenti többség, ismételten a párt jelenlegi elnökét javasolják kormányfőnek. Az USR nem támogat egy kisebbségi kormányt, ugyanis feltett szándéka visszatérni a koalícióba. Az alakulat vezetője, Dacian Cioloş szerint a párt támogatja Florin Cîţu tárcavezetői kinevezését, de kormányfőként nem fogadják el. A Szociáldemokraták és az AUR előrehozott választásokat sürgetnek. Az RMDSZ úgy véli, hogy nem az előrehozott választások, hanem a Nemzeti Liberális Párt – USR – RMDSZ koalíció visszaállítása a célravezető megoldás.

Forrás: RRA


október 11, 2021